Lääkäreiltä raju tutkintapyyntö poliisille: "Tupakkayhtiöiden johtajat vastuuseen murhista"

Keskusrikospoliisi tekee esiselvitystä Suomessa ennennäkemättömässä tutkintapyynnössä. Poliisi päättää lokakuun aikana, aloittaako se asiassa esitutkinnan.

Savuke
nainen polttaa tupakkaa
AOP

Tupakkaprofessoriksi kutsuttu Erkki Aurejärvi tietää olevansa tupakkateollisuudelle suuri riesa.

– Tupakkateollisuuden vihollinen numero yksi ja public enemy number one, kuvailee Aurejärvi itseään Helsingin keskustassa sijaitsevan kotinsa työhuoneessa.

Aurejärvi ei ole ensimmäistä kertaa tupakkayhtiöiden kimpussa. Hän ja tupakoinnista sairastuneet henkilöt ovat vieneet Suomessa kolme kertaa tupakkayhtiöt oikeuteen. Kertaakaan tupakkayhtiöt eivät ole oikeudessa hävinneet.

Erkki Aurejärvi
Erkki AurejärviMarkku Pitkänen / Yle

"Tupakkateollisuuden vihollinen" iskee jälleen

Aurejärvi ei ole aikaisemmista oikeudenkäynneistä lannistunut. Hän iskee nyt tupakkayhtiöiden kimppuun rajummin kuin koskaan aiemmin.

Aurejärvi on kerännyt 33 lääketieteen ja oikeusalan tunnettua ja arvostettua asiantuntijaa allekirjoittajiksi ennennäkemättömään tutkintapyyntöön, joka on toimitettu keskusrikospoliisille. Poliisia pyydetään tutkimaan, ovatko kevytsavukkeita Suomessa myyneiden tupakkayhtiöiden johtajat syyllistyneet törkeisiin pahoinpiteilyihin ja murhiin.

Aurejärven ja lääkärien tutkintapyynnöstä on kertonut aiemmin myös MTV3:n Rikospaikka-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Tutkintapyynnön ovat allekirjoittaneet esimerkiksi professori ja kansanedustaja Pekka Puska, kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä, syöpälääkäri Hannu Wallinheimo, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä terveydenhuollon hallinnon ja suunnittelun dosentti Matti Rimpelä.

Lue tämän jutun lopusta kaikki tutkintapyynnön allekirjoittajat.

Aurejärvi katsoo, että kevytsavukkeiden myyjät harhauttivat törkeästi kuluttajia.

– Kun he myivät kevytsavukkeita, he tiesivät varmuudella, että noin puolet niiden polttajista kuolee. Silti he myivät niitä, Aurejärvi sanoo.

"Kevytsavukkeisiin on Suomessa kuollut noin 60 000"

Keskusrikospoliisille toimitetussa tutkintapyynnössä arvioidaan, että kevytsavukkeet ovat tappaneet Suomessa noin 60 000 ihmistä. Tutkintapyynnössä myös viitataan aikaisemmissa oikeudenkäynneissä kuultuihin virkamiesten lausuntoihin, joiden mukaan kuluttajat "olivat nopeasti omaksuneet ajatuksen, että kevytsavukkeet olivat terveellisempi vaihtoehto".

Kevytsavukkeita myytiin Suomessa kolmenkymmenen vuoden ajan vuoteen 2002 saakka, jolloin niiden myynti kiellettiin.

– Suomessa oli tuolloin kolme tupakkayhtiötä. Ne kiistivät kaikki savukkeiden terveyshaitat, vastustivat kaikkea sääntelyä ja ikärajoja. Ne halusivat myydä tupakkaa lapsille. Ne vastustivat varoitusmerkintöjä ja yrittivät tehdä ne mahdollisimman näkymättömiksi. Heillä oli taloudellinen intressi, ihmisten henki ja terveys ei merkinnyt mitään, Aurejärvi sanoo.

Matti Tolvanen
Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti TolvanenJouni Immonen / Yle

Rikosoikeuden professori: Poliisin syytä aloittaa tutkinta

Tutkintapyyntöön perehtyneen rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan poliisin olisi syytä aloittaa tupakkatutkinta.

– Tutkintapyynnön ovat allekirjoittaneet alansa parhaat asiantuntijat Suomesta. Heidän sanalleen pitää panna erittäin suuri painoarvo, kun arvioidaan sitä, että ylittyykö tutkinnan aloittamisen kynnys, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan tupakkatutkinnan suurimmat haasteet liittyvät sen osoittamiseen, mikä kevytsavukkeiden markkinoinnin vaikutus on ollut ihmisten käyttäytymiseen. Pulmallista saattaa Tolvasen mukaan olla myös sen näyttäminen, että kevytsavukkeita markkinoineet ovat pitäneet vähintään varsin todennäköisenä sitä, että savukkeesta aiheutuu terveyshaittoja.

– Nämä kysymykset ovat kuitenkin niitä, joita perinteisessäkin esitutkinnassa selvitetään. Eihän ilman tutkintaa voida tietää, mikä on syy-yhteys ja tahallisuus. Näitähän esitutkintalain mukaan pitää tutkinnassa juuri selvittääkin, Tolvanen toteaa.

Tolvasen mukaan tupakkatutkinnalla olisi ennakkopäätöksen luonne.

– Tämä tutkinta olisi yhteiskunnallisesti merkittävää. Sillä olisi myös erittäin suuri ennakkopäätöksen luonne, kun arvioidaan, millaisia argumentteja markkinoinnissa saa käyttää, Tolvanen sanoo.

Mikä on kuluttajan vastuu tupakoinnista?

Rikosoikeuden professori Tolvanen ja Aurejärvi katsovat, että kuluttaja on vastuussa omasta tupakoinnistaan. Kevytsavukkeiden kohdalla tilanne on kuitenkin toinen, sanoo Aurejärvi.

– Kyllä kuluttajalla on vastuu tupakoinnista. Kevytsavukkeiden kohdalla sitä ei ollut. Näille ihmisille valehdeltiin (markkinoinnissa), että nämä tuotteet eivät ole vaarallisia, Aurejärvi sanoo.

– Eihän tässä tutkintapyynnössä olla laittamassa ketään rikosvastuuseen siitä, että ihmiset ovat polttaneet tupakkaa. Tutkintapyynnön mukaan markkinoinnissa on annettu väärää tietoa, joka on saanut ihmiset käyttäytymään tietyllä tavalla, ja se on aiheuttanut heille terveyshaittaa ja kuolemia, Tolvanen toteaa.

Tupakkateollisuus ei halua kommentoida

Tupakkateollisuusliitto ry edustaa Suomessa toimivia tupakkayhtiötä. Tupakkayhtiöissä tiedetään tutkintapyynnöstä. Tupakkateollisuus ry:stä todettiin Ylelle, ettei tutkintapyyntöä haluta kommentoida ainakaan tässä vaiheessa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisi tekee parhaillaan asiassa esiselvitystä ja hankkii aiheeseen liittyviä asiakirjoja.

Keskusrikospoliisi päättää lokakuun aikana, aloittaako se asiassa esitutkinnan.

Tutkintapyynnön allekirjoittajat:

Dickie Engström, varatuomari, Helsinki

Liisa Elovainio, lääkintöneuvos, Helsinki

Heikki Hiilamo, sosiaalipolitiikan professori, Helsinki,

Jaakko Kaprio, kansanterveystieteen professori, Helsinki

Jouko Karjalainen, sisätautiopin dosentti, Helsinki

Markku Kaste, neurologian emeritusprofessori, Vantaa

Timo Kuurne, neurokirurgi, Vantaa

Arto Lahti, yrittäjyyden professori emeritus

Satu Lipponen, strategiajohtaja, Suomen Syöpäyhdistys ry

Sami Mahkonen, oikeustieteen tohtori, Helsinki

Lasse Murto, dosentti, professori (h.c), Helsinki

Matti Niemivuo, julkisoikeuden professori, Helsinki

Eeva Nordman, onkologian professori emerita, Helsinki

Matti Oksala, varatuomari, Espoo

Kristiina Patja, dosentti, erikoislääkäri, Helsinki

Pekka Puska, professori, kansanedustaja, Helsinki

Matti Rautalahti, ylilääkäri, Helsinki

Kari Reijula, työterveyshuollon professori, Helsinki

Arja Rimpelä, kansanterveystieteen professori, Tampere

Matti Rimpelä, terveydenhuollon hallinnon ja suunnittelun dosentti, Tampere

Annamari Rouhos, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Helsinki

Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, Helsinki

Michael Saarikoski, asianajaja, oikeustieteen tohtori, Helsinki

Timo Salonen, asianajaja, Helsinki

Kimmo Siltanen, valtiotieteen kandidaatti, Porvoo

Olli Simonen, erikoislääkäri, Helsinki

Topi Siren, varatuomari, Helsinki

Jaakko Tuomilehto, tutkimusjohtaja, kansanterveystieteen professori, Helsinki

Markku Tunturi, oikeustieteen lisensiaatti, Porvoo

Seppo Vaittinen, auktorisoitu lakimies, Espoo

Hannu Wallinheimo, syöpälääkäri, työterveyslääkäri, Jyväskylä

Harri Vertio, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsinki

Hannu Vierola, gynekologi, Iisalmi