Svenska Yle: Suomessa ainakin 52 paperitonta lasta

Unicefin Suomen toimisto on yllättynyt paperittomien lapsiperheiden määrästä.

lapsen oikeudet
Turvapaikanhakijoita
Jeanette Björkqvist / Yle

Svenska Ylen hankkimien tietojen mukaan Suomi keskeytti viime vuonna vastaanottopalvelut 24:ltä turvapaikkaa hakeneelta perheeltä. Näistä kolme on palannut kotimaahansa. 21 perhettä on jäänyt paperittomina Suomeen.

Vastaanottopalveluiden päättyminen on viime vuoden aikana uhannut kaikkiaan 36:tta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta perhettä. 12 perhettä on saanut eri syistä jäädä tai palata vastaanottokeskuksiin.

Vastaanottopalveuita on jatkettu muun muassa uusien turvapaikkahakemusten vireilletulon takia tai vastaanottokeskusten johtajien harkinnan perusteella.

Paperittomina maahan jääneitä perheitä on 21 ja heillä on yhteensä 52 lasta.

Unicefin Suomen-toimisto yllättyi paperittomien lasten määrästä

YK:n lastenrahasto Unicefin Suomen-toimiston ohjelmajohtaja Inka Hetemäki epäilee vastaanottokeskusten johdon kyvykkyyttä arvioida lasten kannalta perheiden tarvetta jäädä sijoitetuksi vastaanottokeskuksiin.

– Lapsen parhaan arviointi on monimutkainen prosessi, joka vaatii asiantuntemusta, Hetemäki toteaa.

Hetemäki epäilee, että päätökset ovat vastoin YK:n lasten oikeuksien sopimusta, johon Suomi on sitoutunut. Hän muistuttaa, että sopimuksen pitäisi mennä kaiken muun lainsäädännön edelle.

– Olimme ennakoineet, että paperittomien määrä kasvaa, ja että suomalainen yhteiskunta ei ole varautunut siihen. On kuitenkin tyrmistyttävää, että paperittomien joukossa on näin paljon lapsiperheitä, sanoo Hetemäki.

Lue myös:

Paperittoman osa on onneton ja epätoivoinen – "He oikein anelevat meitä auttamaan heitä"