Katalonia on sytyttänyt espanjalaisten kansallistunteen – ”Aiemmin Espanjan lippua kantavaa syytettiin fasistiksi”

Espanjassa juhlittiin torstaina kansallispäivää vaatimalla maan yhtenäisyyttä.

Espanjan lippuja kaupitellaan nyt näkyvästi Madridin keskustassa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

MADRID. Espanjan kansallispäivän kunniaksi pidetty perinteinen sotilasparaati keräsi tänä vuonna ennätysyleisön kaupungin keskustaan.

Aiempina vuosina paraati on kiinnostanut ennen kaikkea laitaoikeistoa ja sotilaiden omaisia. Nyt kadunvarsilla tungeksii laaja joukko Espanjan keltapunaisia lippuja heiluttavia madridilaisia. Heitä yhdistää espanjalaisuuden puolustaminen.

– Olemme tulleet tänne tukemaan yhtenäistä kansaa ja vastustaman separatismia, perheensä kanssa paraatia katsomaan saapunut Javier Fernandez sanoo.

Javier Fernandez kertoi tulleensa katsomaan paraatia osoittaakseen Espanjan yhtenäisyyttä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Isänmaallisuutta karsastettu historian vuoksi

Nyky-Espanjassa on vältetty isänmaallisuuden korostamista.

Lippu ja muut kansallistunnukset ovat vieneet ajatukset helposti Francisco Francon vajaa neljä vuosikymmentä kestäneeseen äärioikeistolaiseen diktatuuriin. Niinpä urheilua lukuun ottamatta espanjalaiset ovat yleensä vaienneet kansallistunteestaan.

– Me espanjalaiset emme ole kovinkaan isänmaallisia. Asia on ollut vaikea historiamme vuoksi, sanoo Juanaksi esittäytyvä madridilaisrouva.

– Aiemmin Espanjan lippua kantavaa syytettiin fasistiksi. Nyt Katalonian tilanne on pakottanut meidät kaduille osoittamaan sen, miten tunnemme ylpeyttä Espanjaa kohtaan, kertoo Patricia Colas.

Viime sunnuntaina ympäri maata järjestetyissä mielenosoituksissa kymmenettuhannet marssivat yhtenäisen Espanjan puolesta. Uutta on myös talojen seinille ripustetut Espanjan liput, joilla ihmiset osoittavat solidaarisuuttaan yhtenäistä Espanjaa kohtaan.

Juanaksi (vas.) ja Patriciaksi esittäytyneiden ystävysten mielestä Katalonian tilanne on saanut ihmiset tukemaan Espanjan hallitusta ja kuningasta. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Katalonian itsenäisyysliike herätti espanjalaiset

Espanjalaista nationalismia tutkiva professori Jose Maria Marco madridilaisesta Pontificia Comillasin yliopistosta pitää Katalonian viimeaikaisia itsenäisyyspyrkimyksiä käännekohtana espanjalaisten kansallistunteen voimistumisessa.

– Viime viikkoina katalonialaisen nationalismin yliote on synnyttänyt uuden idean Espanjasta kansakuntana. Asiat ovat muuttumassa todella nopeaan tahtiin, Marco arvioi.

Espanjalaista nationalismia tutkiva Jose Maria Marco pitää viime viikkoina voimistunutta espanjalaisten kansallistuntoa poikkeuksellisena ilmiönä Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Professorin mukaan espanjalaisten Francon kuoleman jälkeen kokema häpeä kansallistunnetta kohtaan on nyt väistymässä. Viimeisen neljänkymmenen vuoden ajan vältetty isänmaallisuus nähdään nyt uudessa valossa.

– Tarvitsimme ison tapahtuman, joka vapauttaisi meidät historian ongelmistamme. Katalonian itsenäisyysliike on toiminut Espanjan kansallistunteen sytyttäjänä, Marco sanoo.

Samalla kansalaisten tuki yhtenäistä Espanjaa kohtaan pakottaa poliittisen eliitin etsimään yhteistä näkemystä Espanjan idealle.

Madridilaiset kokoontuivat sankoin joukoin aamupäivällä katsomaan Espanjan kansallispäivän kunniaksi järjestettyä sotilasparaatia. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Kansallistunne voi vahvistaa äärioikeistoa

Espanjan nationalismista ja poliittisesta historiasta kirjoja kirjoittaneen Jose Maria Marcon mukaan espanjalaisten isänmaallisuus korostaa monikulttuurisuutta. Hän näkee silti kansallismielisyyden nousussa riskinsä.

– Jos vahvistunutta kansallistunnetta ei ohjata oikeaan suuntaan, se voi synnyttää Espanjan politiikkaan näkyvän äärioikeistolaisen liikkeen, Marco sanoo.

90-luvun loppupuolella maahanmuutto Espanjaan kasvoi rajusti. Maahan saapui lyhyessä ajassa miljoonia maahanmuuttajia.

Espanjaan ei ole kuitenkaan monien muiden eurooppalaisten maiden tapaan syntynyt maahanmuuttoa vastustavaa poliittista voimaa, joka olisi saanut huomattavaa kannatusta.