1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kilpailuttaminen

Oppositio haastoi kyselytunnilla hallituksen vammaispalvelujen kilpailuttamisesta

Kansalaisaloite aiheesta on tulossa eduskuntaan.

kilpailuttaminen
Sisäministeri Paula Risikko (vas), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ministeriaitiossa eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 12. lokakuuta 2017.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Oppositio haastoi hallituksen vammaispalvelujen kilpailuttamisesta torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien edustajat penäsivät hallitukselta toimia, jolla kilpailuttamisen epäinhimilliseksi koetut seuraukset pystyttäisiin välttämään.

Opposition edustajat muistuttivat, että kilpailutus aiheuttaa vammaisten ja muistisairaiden elämään levottomuutta ja epävakautta, joka saattaa merkittävästi heikentää heidän vointiaan.

– Miltä meistä tuntuisi, jos meille sanottaisiin, että nyt on pakko muuttaa, kun asuminen on muualla halvempaa? En usko, että kukaan meistä suostuisi tällaiseen. Miksi vammaisten ja muistisairaiden kohdalla tämä on edelleen mahdollista, vaikka heidän kohdallaan seuraukset voivat olla erittäin dramaattisia, Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kysyi.

Vammaispalveluiden kilpailuttaminen on ajankohtainen aihe, sillä keskiviikkona kerrottiin, että vammaisten oikeuksien puolesta perustettu kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi.

Ei myytävänä! -kansalaisaloite esittää vammaisten ihmisten välttämättömän avun ja tuen rajaamista hankintalain ulkopuolelle.

Rautalankaohjeet kunnille

Hallituksen ministerit puolustelivat hankintalakia ja viittasivat kuntien heikkoon osaamiseen siihen liittyen.

– On hyvä muistaa, että tämä laki on aivan tuore. Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että suomalaisissa kunnissa ei ole vielä sisäistetty sitä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi.

– Kuntien käytännöissä on selvästikin eroja, ja joka paikassa tätä [kilpailuttamista] ei tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi antaneensa virkakoneistolleen määräyksen, että kaikille kunnille laitetaan "rautalankaohjeistus" hankintalain käytöstä.

Sipilä lupaili sote-uudistuksen ja sen myötä tulevan henkilökohtaisen budjetoinnin tuovan osaltaan parannuksen tilanteeseen.

Lue seuraavaksi