Uusi pätkä 4-tietä avattiin yöllä liikenteelle Äänekoskella – autoilijoita kehotetaan tarkkuuteen

Uusi 4-tien pätkä on otettu liikennekäyttöön aamuyön tunteina Äänekoskella. Samalla avattiin liikenteelle Huutomäen eritasoliittymä ramppeineen ja kiertoliittymineen.

valtatiet
Valtatie 13:n risteys Honkolassa Äänekoskella.
Isto Janhunen / Yle

Rinnakkaistiet säilyvät toistaiseksi työmaa-alueena. Vanhat kiertoreitit on nyt suljettu ja liikenne ohjattu uudelle tielinjalle. Myös nopeusrajoituksia on nostettu, pääosin 80 kilometrin tuntinopeuteen.

Projektipäällikkö Jarmo Niskanen Liikennevirastosta muistuttaa, että autoilijoiden on syytä seurata tarkalla silmällä opasteita.

– Liikkujan tulee nyt unohtaa vanhat, opitut kiertoliikennereitit, jotka ovat olleet käytössä kesän aikana. Nyt liikenne siirretään lopullisille väylille eli tarkkuutta liikenteeseen.

Joku voi vanhasta muistista ohjautua rampille väärästä suunnasta.

Jarmo Niskanen

Erityisenä huolenaiheena Niskanen pitää pohjoisen suunnasta tuleva ramppi, joka on ollut tietyön aikana kaksisuuntainen. Kun eritasoliittymä on otettu käyttöön, niin kyseisessä rampissa saa ajaa vain etelän suuntaan.

– Pelkona on, että joku voi vanhasta muistista ohjautua rampille väärästä suunnasta. Lisäämme sinne merkkejä ja vilkkuvaloja, joilla korostetaan kielletty ajosuunta -merkkejä, ettei kukaan harhaudu väärään suuntaan, keroo Niskanen.

Nelostien uusi linjaus Huutomäessä eli ns. Honkolan risteyksessä, nelostien ja valtatie 13:n risteyksessä.
Liikennevirasto

Tietyöt jatkuvat rinnakkaisteillä

Uutta valmista tietä on saatu 3,5 kilometriä. Tietyöt jatkuvat vielä 4-tien molemmilla puolilla rinnakkaisteillä, kevyenliikenteen väylillä ja kiinteistöille johtavilla teillä.

– Kaikki pitäisi olla valmista marraskuun aikana, mutta se riippuu myös säästä. Jos on kuiva loppusyksy, saadaan päällystettyä.

Uudet tieratkaisut ovat osa Liikenneviraston hanketta Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteyksistä.

– Valtatien 4 parantamisella halutaan parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, kehittää raskaan liikenteen toimintaedellytyksiä sekä vähentää meluhaittoja, sanoo Jarmo Niskanen.

Pysäkit siirretty rampeille

Uudet liikennejärjestelyt vaikuttavat julkisen liikenteen ja oppilaskuljetusten reitteihin. Jyväskylä - Äänekoski välin uudet pysäkit sijaitsevat Huutomäen eritasoliittymän rampeilla. Pysäkeille pääsee kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Saarijärvi - Äänekoski välillä pysäkit sijaitsevat Saarijärventiellä Honkolan koulun kohdalla. Myös niille kuljetaan kevyen liikenteen väyliä ja alikulkua pitkin.

Perjantaista alkaen Jyväskylästä ja Saarijärveltä Äänekoskelle oppilaskuljetuksia ajavat linja-autovuorot ajavat eritasoliittymän ramppien pysäkkien kautta. Samoin iltapäivällä Äänekoskelta Jyväskylään ja Saarijärvelle lähtevät linja-autot kiertävät pysäkit.

Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet –hanketta voi seurata Liikenneviraston verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Hankkeeseen kuuluvan Jyväskylä-Tampere –ratayhteyden uusiminen saatiin valmiiksi elokuussa. Useita hankkeen tietöistä jatkuu vielä vuoden 2019 puolelle saakka.