Mykkänen uudesta yksityisestä ilmastorahastosta: "Saamme oppia ammattimaisesta hankkeiden valvonnasta"

Suomi ja Maailmanpankkiryhmään kuuluva kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC perustavat rahaston, joka tukee ilmastonsuojelua kehitysmaissa.

kehitysyhteistyö
Aurinkopaneeleja lähellä Timbuktua Malissa.

WashingtonSuomi perustaa kansainvälisen kehitysrahoitusyhtiö IFC:n kanssa uuden rahaston, jolla tuetaan uusiutuvan energian ja ilmastonsuojelun hankkeita kehitysmaissa. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) oli sopimassa asiasta Maailmanpankin kokouksessa Washingtonissa.

IFC on maailman suurin yksityisen sektorin kehitysrahoittaja. Suomi sijoittaa IFC:n kanssa perustettavaan rahastoon 114 miljoonaa euroa, jotka käytetään viiden vuoden aikana. Lisäksi Maailmanpankki osallistuu rahastoon sadalla miljoonalla eurolla.

Hanke on ennenkokematon, sillä Suomen valtiolla ei ole aiemmin ollut kehitysrahastoa yksityisen rahoittajan kanssa. Rahasto on myös Suomen tähän asti suurin yksittäinen panostus ilmastonsuojeluun.

Enemmän apua köyhimmille

– Esillä oli kymmenkunta muutakin vaihtoehtoa. Uskon, että IFC:n kanssa saamme oppia ammattimaisesta hankkeiden laadunvalvonnasta. Se luo meille vertailukohdan, kun kehitämme omaa Finnfundia (Suomen kehitysrahoitusyhtiö) suuremmaksi, Mykkänen sanoi.

Sipilän hallitus haluaa lisätä sijoitusmuotoista kehitysyhteistyötä tuntuvasti.

– Keskeinen vaatimuksemme on, että yhteisen rahastomme pitää auttaa enemmän köyhimpiä maita kuin IFC tähän asti on tehnyt. Toivottavasti saamme suunnattua apua varsinkin alkuvaiheen hankkeisiin, joissa on riskejä. Uskomme, että kehitysvaikutukset ovat näin suurimmat.

Tuulivoima Afrikassa aavikolla.
Ivan Mikhaylov / AOP

Pääpaino Afrikassa

Pohjoismaista esimerkiksi Tanska on pitkällä yksityisen rahoituksen hyödyntämisessä kehitysyhteistyössä, mikä näkyy tanskalaisten yritysten osallisuudessa kansainvälisissä hankkeissa.

Suomalaisyrityksillä voisi Mykkäsen mukaan olla annettavaa kaikenlaisessa energiatekniikassa kaasuteknologiasta tuulivoimaan.

– Esimerkiksi vedenpuhdistuksen perinteinen osaamisemme on vahvaa, mutta olemme olleet liian heikkoja viemään sitä maailmalle, Mykkänen sanoo.

Suomen kohdealueet kehitysyhteistyössä ovat Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

– Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ratkaistaan lähivuosina, täytetäänkö räjähtävä energiankulutus polttoöljyllä vai tuuli- ja aurinkovoimalla ja fiksulla sähkön varastoinnilla. Siihen haluamme päästä vaikuttamaan, Mykkänen sanoo.