MOT: Näin lobataan eduskunnassa

Noin 180 ihmistä on käynyt talossa vähintään kymmenen kertaa vuoden sisällä.

politiikka
Vierailijoita eduskunnan lehterillä.
Jarno Kuusinen / AOP

Yle on analysoinut yhteistyössä riippumattoman vapaaehtoisorganisaatio Avoin ministeriö ry:n ja Open Knowledge Finland ry:n kanssa eduskunnan vierailijatietoja viime vuoden toukokuulta tämän vuoden huhtikuulle.

Vierailijatiedoista käy ilmi, että noin 180 henkilöä on käynyt talossa vähintään 10 kertaa. He vastasivat yhdessä vajaasta 2 500 käynnistä eli joka kymmenennestä vierailusta.

MOT:n julkaisemalta listalta on jätetty pois virkamiehet. Lista koostuu henkilöistä, jotka edustavat yrityksiä, etujärjestöjä, ay-liikettä, kansalaisjärjestöjä ja viestintätoimistoja.

Ahkerimmin eduskunnassa on lobattu muun muassa ydinvoimaa, kuljetusalaa ja taksisääntelyä.

Svenska Yle ja Avoin ministeriö -yhdistys valittivat kumpikin syksyllä 2014 päätöksistä joiden mukaan eduskunnan vierailijalistoista ei luovuteta tietoja. Vajaa pari vuotta myöhemmin Korkein hallinto-oikeus päätti, että listat ovat julkisia asiakirjoja.

Viime keväänä eduskunta antoi mahdollisuuden tutustua vieraslistojen paperikopioihin eduskunnan tiloissa. Samanaikaisesti eduskunta siirtyi uuteen käytäntöön, jossa vierailijoiden listoja ryhdyttiin tuhoamaan päivittäin.

Torstaina eduskunnan kansliatoimikunta ilmoitti, että päivän lista annetaan kaikille pyytäjille, kunhan pyyntö tulee ennen silppuriin menoa samana päivänä.