Brittimiljardööri Richard Branson investoi hyperloop-juniin

Myös Turun ja Salon välille suunnitellaan huippunopean hyperloop-junan testirataa.

Hyperloop-junat
Valkohiuksinen mies puhuu mikrofoniin.
Brittimiljardööri Richard Branson esiintyi Helsingissä kansanvälisessä bisnestapahtumassa lokakuun alussa. Kimmo Brandt / EPA

Brittimiljardööri Richard Branson on kertonut investoivansa Hyperloop-juniin, kirjoittaa uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)Alun perin huippunopeasta kuljetusvälineestä visioi Teslan ja SpaceX:n perustaja Elon Musk. Richard Branson puolestaan tunnetaan Virgin-imperiun perustajana, siihen kuuluu niin juna- ja lentoliikennettä kuin turistilentoja avaruuteen suunnitteleva Virgin Galactic -yhtiökin.

Bransonin yritys Virgin Group investoi uuteen yhteistyöhön huippunopeita junia kehittelevän Hyperloop One-yhtiön kanssa. Yritys uudelleenbrändätään nimellä Virgin Hyperloop One. Branson liittyy lisäksi yrityksen hallitukseen. Investoinnin määrää ei kerrottu.

– Vierailtuani Nevadassa, jossa hyperloop-junan prototyyppiä testataan, olen varma siitä, että tämä mullistava teknologia muuttaa tapamme liikkua, toteaa Branson tiedotteessaan.

Virgin-yhtiön aikomuksena on keskittyä erityisesti hyperloop-teknologian mahdollisuuksiin henkilöiden ja rahdin kuljetuksessa. Hyperloop One:n perustajan Josh Giegelin mukaan Virgin-yhtiön asiantuntemus liikenteestä, turvallisuudesta ja matkustajatyytyväisyydestä vie hyperloop-hanketta eteenpäin, kirjoittaa brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Hyperloop One -tekniikkaa testattiin Nevassa Yhdysvalloissa 11. toukokuuta 2016.
Hyperloop One -tekniikkaa testattiin Nevassa Yhdysvalloissa 11. toukokuuta 2016. AOP

Superjunaa suunnitellaan myös Suomeen

Hyperloop on alipaineistetussa putkessa kulkeva kapseli. Huippunopeus voi olla 1000 km/h, sillä ilmanvastus on hyvin pieni.

Kesäkuussa Hyperloop One julkaisi suunnitelmansa mahdollisista reiteistä Euroopassa. Ehdotusten joukossa oli reitti Helsingin ja Tallinnan välillä.

Myös Salon kaupunki on sopinut yhteistyöstä Hyperloop One -yhtiön kanssa. Hyperloop on ilmoittanut, että Turun ja Salon välille voisi rakentaa testiradan eli liikennöintiputken.

Lue myös:

CNN: Richard Branson invests in the hyperloop (siirryt toiseen palveluun)