YK: 14 miljoonaa ihmistä menettää kotinsa vuosittain

Erityisesti Aasiassa ihmiset joutuvat jättämään kotinsa luonnonkatastrofien seuraksena.

luonnononnettomuudet
Ohuita pitkiä puita, joiden edessä kävelee ihmisiä.
Ihmiset matkalla turvallisemmalla alueelle toukokuussa 2017 Bangladeshissa, johon iski hirmumyrsky.STR / EPA

14 miljoonaa ihmistä menettää vuosittain kotinsa luonnonmullistusten kuten tulvien ja myrskyjen takia, kertoo tuore raportti.

Pakolaisuus lisääntyy, kun ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat yhä rankempia, toteaa raportti, jonka ovat tehneet YK:n luonnononnettomuuksia seuraava virasto sekä sisäistä pakolaisuutta tutkiva IDMC-järjestö. (siirryt toiseen palveluun)

Aasiassa ihmiset joutuvat jättämään kotinsa maanjäristysten, tsunamien, tulvien ja trooppisten myrskyjen iskiessä. 60 prosenttia maailman ihmisistä asuu Aasiassa, joten heidän riskinsä menettää kotinsa ja joutua pakolaiseksi on erityisen suuri, kirjoitetaan YK:n raportissa.

Intiassa noin 2,3 miljoonaa ihmistä jättää kotinsa vuosittain, Kiinassa puolestaan 1,3 miljoonaa ihmistä joutuu pakosalle. Luvuissa ei huomioitu ihmisiä, jotka evakuoidaan ennen tuhoja.

Myös Venäjä ja Yhdysvallat ovat maita, joissa luonnononnettomuudet voivat aiheuttaa koditomuutta laajalti.

Sisäistä pakolaisuutta tutkivan IDMC-järjestön mukaan kaupungeissa tulisi kiinnittää huomiota rakennettujen ympäristöjen turvallisuuteen ja kestävyyteen katastrofien varalta.

– Ihmisten ei tarvitse ajatella, että aina rankkasateen tullessa on lähdettävä pakosalle, IDMC:n tietopäällikko Justin Ginnetti sanoo ja vertaa Japania ja Filippiinejä.

– Molemmissa maissa on hirmumyrskyjä suunnilleen saman verran. Japanissa talot on rakennettu kestävämmäksi, joten pakolaisuutta on vähemmän, toteaa Ginnetti.

Lähteet: Reuters