1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulvavallit kestävät Espoossa – "Jännitysnäytelmä näyttää hyvältä ja voitokkaalta"

Moottoritien tulvavallien sisäpuolelle kertyvää sadevettä joudutaan pumppaamaan pois ajoradalta.

Turunväylän tulva-aluetta torstaina 12.10.2017. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Turunväylän moottoritien ja Espoon Kirkkojärven alueen tulvatilanne ei ole päässyt pahenemaan eilisillan ja yön aikana. Liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Helsingin tieliikennekeskuksesta vaikuttaa tyytyväiseltä siihen, miten tulvantorjuntatyöt ovat edistyneet.

– Tämä jännitysnäytelmä, jota tässä ollaan nyt monta päivää käyty, näyttää tälläkiin hetkellä vielä hyvältä ja voitokkaalta.  Päivystävän meteorologin mukaan Espoossa on satanut vähän alle 20 millimetriä. Näin ollen meidän tulvavallimme kyllä kestävät sen. Viimeisin tieto työmaalta tältä aamulta on se, että vesi pysyy hyvin vallien ulkopuolella.

Turunväylän kupeeseen jouduttiin rakentamaan tulvavalli, jotta moottoritietä ei olisi jouduttu sulkemaan rankkasateista johtuneen tulvan vuoksi. Moottoritiellä on tulva-alueella liikennöity vain yhdellä ajokaistalla suuntaansa, mutta tie on kuitenkin pystytty pitämään auki.

Useat autoilijat ovat havainnoineet aamun liikenteessä, että Turunväylälle on kertynyt sadevettä niissä kohtaa, jossa tulvasuojauksia on tehty.

–  Se on niin kuin uima-allas. Kun ne vallit on rakennettu, niin joudumme pumppaamaan sellaista vettä ulos, joka kerääntyy vallien sisäpuolelle. Toisaalta vallit ovat vain yhdellä puolella tietä ja toisella puolella on uusi moottoritienpätkä. Vesi pääsee kyllä valumaan pois.

Aiemmin Bodominjärven patoluukku päätettiin sulkea, jotta Kirkkojärven tulvatilanne helpottuisi. Tämä puolestaan on nostanut Bodomjärven vedenpintaa. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tekee aamupäivällä päätöksen patoluukun avaamisesta uudelleen.

– Bodomista lisätään veden virtausta Espoonjokeen, ja sitä kautta Espoonjoki tuo sitä sitten Kirkkojärvelle. Taustalla on se, että jos Bodominjärven pinta nousisi liikaa, kun luukkua ei avata, niin kiinteistöt kastuisivat.