Lisäävätkö hakkuut päästöjä? Luonnonsuojelijat ja metsäväki eri mieltä lisähakkuista

Luonnonsuojelijoiden ja metsäväen hakkuunäkemykset eroavat melkoisesti. Suojelijat ovat huolissaan päästöistä, metsäväen mielestä kasvu korvaa lisähakkuut.

metsät
Ylen aamu-tv: Suuria ilmastopäätöksiä ilmassa
Ylen aamu-tv: Suuria ilmastopäätöksiä ilmassa

Suomen Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun laski Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että Suomen metsät muodostavat kymmenesosan Euroopan unionin metsävarannosta. Bruunin mukaan Suomen tavoittelemat lisähakkuut huolestuttavat sekä tutkijoita että luonnonsuojelijoita.

– Jos hakkuita lisätään Suomessa 25 prosenttia ja samalla metsien sitoma hiili puolittuu, niin se tarkoittaa sitä, että kokonaisuudessaan Suomen päästöt ilmakehään eivät ainakaan vähene, Bruun pohtii.

EU-parlamentin tuore kannanotto mahdollistaisi lisähakkuut ilman muita päästöleikkauksia toisin kuin EU-komission alkuperäinen esitys.

Bruunin mielestä myös metsien tuottaman biopolttoaineen päästövaikutukset pitäisi ottaa huomioon, jottei hakkuita käytettäisi säännösten kiertämiseen.

Metsäkeskus: Lisähakkuisiin on varaa

Suomen metsäkeskuksen tilannearvio on päinvastainen. Johtava metsäasiantuntija Markku Remes vakuutti aamu-tv:ssä, että metsät kestävät lisähakkuut.

– Metsien kasvu on viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana tuplaantunut. Nyt metsät kasvavat noin 110 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja katto voisi hyvin olla lähempänä 150 miljoonaa, Remes arvioi.

– Meillä on hyvin varaa lisätä hakkuita ilman, että metsien hiilinieluvaikutus vähenee. Pikemminkin se lisääntyy, Remes vakuuttaa.

Lue myös:

EU-neuvotteluissa hiilinieluista eletään ratkaisun hetkiä: Suomen metsähakkuisiin vaikuttavia päätöksiä odotetaan tänään