1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikkukunnassa syttyi taksisota – museoauto nappasi osan laillisten taksien kyydeistä

Parikkalalainen Jukka Heinonen alkoi kahdella museoautollaan tarjota maksullisia kyytejä. Paikalliset taksiyrittäjät hermostuivat, kun museoauto alkoi hakea asiakkaita ravintolan pihasta.

taksiliikenne
Pirssejä Parikkalassa
Jukka Heinosen autojen katolla lukee pirssi.Kari Kosonen/Yle

ParikkalaSyyskuun alussa eteläkarjalaisen Parikkalan kunnassa alkoi hämmennys, kun kuljetusyrittäjä Jukka Heinonen valjasti vuoden 1981 Mersunsa taksiksi. Taksilupaa hänellä ei ollut ja auton katollakin oli samanlainen keltainen taksitunnus kuin oikeillakin takseilla.

– Sitä taksikylttiä ei katolla enää ole, kun poliisi käski ottaa sen pois. Nyt siellä kyltissä lukee pirssi, sanoo Jukka Heinonen.

Heinosen ajoneuvo on museoajoneuvo. Sellaisella saa lain mukaan tehdä tilauskeikkoja, kuten vaikkapa tuoreen avioparin hääajeluita. Nyt pirssejä on Heinosella jo kaksi.

Heinonen mainostaa kyytejään muun muassa paikallisessa sanomalehdessä ja Facebookissa. Lisäksi hän odottelee asiakkaita perjantai- ja lauantai-iltaisin paikallisten ravintoloiden lähellä sekä toisinaan kunnan keskustassakin.

– Kyllä viikonloppuna saa lentää ihan hyvin. Taksani ovat 15–20 prosenttia tavallista taksia pienemmät, kertoo Heinonen.

Taksiasema Parikkalassa
Parikkalan taksiasemalla on päivällä rauhallistaKari Kosonen/Yle

Taksikuskit näreissään

Parikkalalaisten taksiyrittäjien keskuudessa Heinosen toiminta on aiheuttanut mielipahaa. Heidän mukaansa Heinonen rikkoo lakia ja aiheuttaa turhaa epäsopua Parikkalassa.

– Ainakin meidän ammattikunnan edustajat ovat tuohtuneita, sanoo parikkalalainen taksiyrittäjä Mika Huikko.

Huikon mukaan ei ole oikein eikä lainmukaista, että Heinonen päivystää retrotaksillaan ravintoloiden edustalla.

– Heinonen on virittäytynyt keskustaan taksiaseman pihoille ja ravintoloiden pihoille, kertoo Huikko.

Huikon mukaan rikosilmoitusta asiasta ei ole tehty, mutta poliisille on kyllä asiasta kerrottu.

Myös Taksiliiton Parikkalan paikallisyhdistyksen puheenjohtajan taksiyrittäjä Jukka Paakkisen mukaan Heinosen toiminta aiheuttaa kovasti hämmennystä ja kummastusta.

– Periaatteessa museoajoneuvolla voi harrastaa ihmisten kuljetusta maksua vastaan, mutta sen pitäisi toimia pienimuotoisesti ja tilauksesta. Ei niin, että ravintoloiden edessä odotetaan kyytiä, sanoo Paakkinen.

Paakkisen mielestä Heinosen taksi on eräänlainen markkinahäirikkö.

– Varmasti oman osansa lohkaisee yön aikana ravintolakyydeistä. Eniten närää aiheuttaa se, että näin ei saisi tehdä, kertoo Paakkinen.

Parikkalassa on kaikkiaan 21 taksia, jotka hoitavat paljon pienille kunnille tyypillisiä ajoja: koulukuljetuksia, sairaalakuljetuksia, invataksiajoja ja reissuja asiakkaan kotoa kauppaan ja takaisin.

Jukka Paakinen taksinsa edustalla
Taksiliiton Parikkalan paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Jukka Paakkisen mielestä Heinosen kuljetukset vievät osan heidän asiakkaistaan. Kari Kosonen/Yle

Taksiliikenne luvanvaraista

Suomessa taksiliikennettä harjoittava tarvitsee taksiluvan ja taksinkuljettaja tarvitsee ajoluvan. Takseille varatuilla pysäköintipaikoilla ja taksiasemilla saavat olla vain taksit.

Museoajoneuvoille on kuitenkin laissa suotu mahdollisuus käyttää museoajoneuvoja pienimuotoisiin tilausajoihin.

– Tyypillisiä tapauksia ovat hääkuljetukset. Niihin museoajoneuvo sopii oikein hyvin, kertoo kehityspäällikkö Mikko Västilä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Laki on Västilän mukaan tarkoitettu nimenomaan siihen, että museoajoneuvolla voi tehdä vain pienimuotoista henkilökuljetusta tilausta vastaan.

– Silloin kun taksiliikennettä harjoitetaan, niin se on luvanvaraista hommaa. Museoajoneuvo ei ole taksi, sanoo Västilä.

Toki jos museoajoneuvolle hankkii taksiluvan, niin silloin sitä voi käyttää taksina, mutta ilman lupaa se ei ole lainmukaista.

Västilä ei halua ottaa kantaa siihen, onko parikkalalaisen Jukka Heinosen toiminta lainmukaista.

– Sen päättää poliisi, kertoo Västilä.

Retrotaxi
Jukka Heinonen mainostaa kyytejään muun muassa paikallislehdessä.Kari Kosonen / Yle

Poliisi ei kiellä

Komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi ei voi kieltää museoajoneuvolla tehtäviä kyydityksiä. Lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) museoajoneuvolla saa kyydittää ihmisiä ilman taksilupaa.

– Ei sitä silloin voi kieltää, kun laki sen sallii, sanoo komisario Jukka Tylli.

Tyllin mukaan kyytien tekeminen pitää olla vähäistä ja harrastusluonteista. On kuitenkin hyvin vaikea tulkita, mikä on vähäistä ja mikä ei.

Jukka Heinonen pirssissään
Jukka Heinonen pirssissäänKari Kosonen/Yle

Parikkalan retrotaksi jatkaa

Parikkalassa museoajoneuvoillaan kyytejä tarjoava Jukka Heinonen jatkaa taksin kaltaisia ajojaan kahdella autollaan. Hänellä on oma kuljetusliike, jolla on kymmenkunta isoa kuljetusautoa. Kaikki retrotakseillaan tekemänsä kuljetukset hän tekee kuljetusliikkeensä nimissä kuittien kanssa.

Matkan hinta määräytyy puhelimessa olevan sovelluksen avulla.

– Pankkikortin lukulaite piti ostaa, kertoo Heinonen.

Jukka Heinosen mukaan taksiyrittäjät käyvät suotta kuumana.

– Eihän tätä voi kieltää. Laillinen juttu. Enhän minä nyt laitonta rupeaisi tekemään. Sehän on ihan selvä juttu, sanoo Jukka Heinonen.

Autoistaan Heinonen maksaa normaalin liikennevakuutuksen.

Matkoja Heinonen kertoo odottelevansa erityisesti lauantaisin, kun ihmiset rientävät ravintoloihin ja sieltä pois. Matkat ovat parhaimmillaan useiden kymmenien kilometrien mittaisia.

Lain mukaan museoajoneuvoksi voidaan hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti.

Jos autonsa haluaa museoajoneuvoksi, se pitää rekisteröinti- tai muutoskatsastaa. Museoautosta ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa. Sille saa museoajoneuvovakuutuksen, jolloin sillä saa ajaa enintään 30 vuorokautena vuodessa.

Lue seuraavaksi