Porvoon piispa Björn Vikström lähtee mukaan arkkipiispanvaaliin

Aiemmin ehdolle on asetettu rovasti Heli Inkinen. Myös kansanedustaja Ilkka Kantola ja Espoon piispa Tapio Luoma ovat ilmoittaneet asettuvansa ehdolle.

arkkipiispat
Björn Vikström
Björn VikströmMartti Kainulainen / Lehtikuva

Ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Björn Vikström on arkkipiispanvaalin toinen ehdokas. Hänet on vihitty papiksi Porvoossa 1988 ja piispaksi 2009.

Björn Vikströmin lisäksi jo aiemmin on asetettu ehdolle rovasti, teologian tohtori Heli Inkinen. Myös kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola ja Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma ovat ilmoittaneet asettuvansa ehdolle.

Björn Vikström valmistui teologian tohtoriksi Åbo Akademista vuonna 2000. Hän on toiminut tutkijana Åbo Akademissa.

Björn Vikström toimi seurakuntapastorina Helsingin Matteuksen seurakunnassa kolmen vuoden ajan ennen siirtymistään kappalaiseksi Kemiön seurakuntaan. Kemiössä hän työskenteli vuosina 1991-2006.

Vielä 1,5 kuukautta aikaa asettaa ehdokkaita

Arkkipiispan virkaan ehdokkaaksi asettuminen vaatii valitsijayhdistyksen vaaliasiakirjat. Perustamisasiakirjaan tarvitaan vähintään 30 äänioikeutetun valitsijan esitys ja luonnollisesti myös ehdokkaan suostumus.

Aikaa ehdokasasetteluun on vielä puolitoista kuukautta. Varsinaiset vaalit käydään vuoden 2018 helmikuussa.

Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1. kesäkuuta 2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä.