Iranin ydinsopimus vaakalaudalla – Trump puhuu perjantaina tiukemman Iran-politiikan puolesta

Tuen vetäminen Iranin ydinsopimukselta mutkistaisi Yhdysvaltain suhteita esimerkiksi Euroopan maihin.

Yhdysvallat
Ihmiset osoittavat mieltään lähellä Valkoista taloa.
Ihmiset osoittivat torstaina mieltään Iran-suhteiden kiristymistä vastaan Washingtonissa.Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan perjantaina vetävän tukensa Iranin ydinsopimukselta.

Trump pitää perjantaina puheen, jossa hänen on määrä ilmoittaa Yhdysvaltain aiempaa tiukemmasta politiikasta Irania kohtaan. Puheen on määrä alkaa kello 19.45 Suomen aikaa.

Tuen vetäminen Iranin ydinsopimukselta ei tarkoita, että Yhdysvallat sanoutuisi sopimuksesta kokonaan irti. Mutta se tarkoittaa, että kongressilla on 60 päivää aikaa päättää, määrääkö se uudelleen pakotteita Irania vastaan.

Yhdysvaltain presidentin tulee vahvistaa tukensa sopimukselle tietyin väliajoin. Trump on antanut sille tukensa kaksi kertaa, mutta hänen kerrotaan nyt olevan haluton tekemään sitä kolmannen kerran.

Trump on arvostellut sopimusta kovaäänisesti ja lupasi jo vaalikampanjansa aikana heittää sen romukoppaan.

Euroopan-suhteet vaikeutumassa

Jos ja kun Trump vetää sopimukselta tukensa, se on omiaan hankaloittamaan Yhdysvaltojen suhteita Euroopan maihin. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on käynyt viime päivinä puhelinkeskusteluja sopimuksen muiden allekirjoittajamaiden kuten Britannian, Kiinan, Ranskan ja Venäjän kanssa

Britannian ja Ranskan pääministerit Theresa May ja Emmanuel Macron ovat vedonneet Trumpiin sopimuksen vahvistamisen puolesta.

Kansainvälinen sopimus Iranin kanssa saatiin aikaan vuonna 2015. Iran myöntyi ydinohjelmaansa koskeviin rajoituksiin vastineeksi pakotteiden poistamisesta.

Sopimuksen allekirjoittivat Iranin lisäksi Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä, Kiina ja Euroopan unioni.

EU-maat eivät ole valmiita neuvottelemaan sopimusta uudelleen. Ne kuitenkin ovat Trumpin kanssa samaa mieltä siitä, että Iranin viimeaikaiset toimet luovat epävakautta Lähi-idässä.

Lähteet: Reuters