Konstantinopolin patriarkka vetosi Suomen arkkipiispaan – ei halua enää uusia oikeusjuttuja taloussotkuista

Suomen ortodoksinen kirkko on ollut mukana katkerissa oikeusjutuissa Iisalmen seurakunnan entisiä päättäjiä vastaan. Nyt koko kirkon patriarkka on vedonnut suomalaisiin ortodokseihin kiistojen sopimiseksi.

Iisalmi
Kirkkoherra Elias Huurinainen seisoo Iisalmen Evakkokeskuksen edessä.
Patriarkka Bartolomeos lähestyi Suomen ortodokseja sen jälkeen kun eläkkeellä oleva kirkkoherra Elias Huurinainen (kuvassa) oli ensin vedonnut häneen.Karri Laihonen / Yle

Ortodoksisen kirkon korkein hengellinen johtaja, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I on lähestynyt Suomen arkkipiispa Leoa henkilökohtaisella kirjeellä. Bartolomeos toivoo Iisalmen seurakuntaan liittyville kiistoille pikaista päätöstä.

Kirje liittyy oikeusjuttuihin, joita Iisalmen ortodoksinen seurakunta on nostanut kirkon johdon tuella entistä kirkkoherraansa Elias Huurinaista ja muita seurakunnan entisiä päättäjiä vastaan. Taustalla on seurakunnan osin omistaman hotellin konkurssi (siirryt toiseen palveluun).

Seurakunta hävisi hallinto-oikeudessa jutun seurakunnan neuvoston erottamisesta, mutta valitti siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sen jälkeen seurakunta hävisi käräjäoikeudessa jutun, jossa se vaati Huurinaiselta ja muilta entisiltä päättäjiltä vahingonkorvauksia.

Oikeusprosessin keskellä Huurinainen vetosi patriarkka Bartolomeokseen. Tämä lähetti Suomen ortodoksisen kirkon johdolle 22.9. päivätyn kirjeen, jossa hän kertoi olevansa pahoillaan (siirryt toiseen palveluun) Iisalmen seurakunnan tilanteesta.

Kirjeestä kertoi ensimmäisenä Iisalmen Sanomat (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Bartolomeos rohkaisi arkkipiispa Leoa olemaan nostamatta uusia oikeustoimia Huurinaista vastaan.

– Nyt on oikea aika saattaa tämä asia päätökseen kunniallisella tavalla niin, ettei enempiä ihmisiä satuteta tai varoja käytetä tähän, kirjeessä mainitaan lehden mukaan.

Bartolomeos jatkaa, että prosessi on samanaikaisesti piinannut pappia (Isä Elias Huurinaista), hänen perhettään ja seurakuntaansa. Huurinainen on tuonut itsekin esiin julkisuudessa, miten raskaita oikeudenkäynnit ovat olleet hänelle.

– Valitettavasti minun kaksi ensimmäistä eläkevuottani ovat menneet tämän valitettavan jutun kanssa hengissä selviämisen taistelussa, eläkkeellä oleva kirkkoherra sanoi Ylelle heinäkuussa.

Iisalmen Sanomien mukaan Bartolomeos kiittää "jo etukäteen arkkipiispaa hänen hyväksynnästään ja yhteistyöstään patriarkan ohjeistuksen toimeenpanijana".

Lehti tavoitti Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon, mutta hän ei halunnut kommentoida tapausta. Arkkipiispa on muutenkin pidättäytynyt kommentoimasta julkisuudessa prosessin ollessa kesken.

Ortodoksinen kirkollishallitus merkitsi patriarkka Bartolomeoksen kirjeen tiedoksi istunnossaan tiistaina.