Kuopion Vesi: Vedenlaatuhäiriöt saattavat levitä koko eteläiseen Kuopioon

Ilmoituksia värjääntyneestä vedestä on tullut keskustasta ja lähialueilta vähemmän kuin torstaina. Kuopion Vesi varoittaa kuitenkin, että ongelmia voi ilmetä entistä laajemmalla alueella.

Kuopio
Kuopion Veden vedenjakelupiste Kuopion torilla.
Juha Vauhkonen / Yle

Kuopiossa on tullut perjantainakin ilmoituksia vedenlaatuhäiriöstä ja ongelmista on Kuopion Veden mukaan raportoitu laajemmalta alueelta kuin torstaina.

Verkostopäällikkö Kari Kuosmanen sanoi aamulla, että keskustassa ja lähialueilla tilanne vaikuttaisi olevan menossa parempaan suuntaan. Ilmoituksia värjääntyneestä vedestä on kuitenkin häiriötiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tullut keskustan, Haapaniemen, Niiralan, Puijonlaakson, Inkilänmäen, Pihlajalaakson, Julkulan, Leväsen, Päivärannan ja Rypysuon alueilta.

Kuopion Veden mukaan on mahdollista, että häiriöt leviävät päivän aikana koko eteläiseen Kuopioon vesiosuuskuntien alueet mukaan lukien. Asukkaat voivat varautua tilanteeseen varaamalla jääkaappiin juomavettä noin kolmen vuorokauden tarvetta varten.

Häiriön kestoa Kuopion Vesi ei edelleenkään uskalla arvioida. Vesijohtoverkostoa huuhdellaan torin ympäristössä, Kuopion vankilan ja KYSin läheisyydessä sekä Puijonlaaksossa Sompatiellä. Kiinteistöissä värjääntyneen veden poistumista verkostosta voi edistää juoksuttamalla vettä ajoittain 5–10 minuuttia kerrallaan.

Vedenjakelupisteitä yhä käytössä, niitä siirrellään tarpeen mukaan

Käytössä on kolme vedenjakelupistettä, joista voi hakea juomavettä omaan astiaan. Jakelupisteet ovat Kuopion torilla, Kirkkokadun ja Varastokadun kulmauksessa Gustav Raninin muistomerkin läheisyydessä sekä Alavan kirkon Valkeisenlammen puolella olevalla pysäköintialueella. Lisäksi vettä on toimitettu suoraan erityiskohteisiin kuten Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Lisäksi Kuopion Vesi kertoi myöhemmin, että myös Puijonlaakson ostoskeskuksen pysäköintialueelle avataan vedenjakelupiste kello 11.

Useita viikkoja kestänyt vesijohtoremontti eteni torstaina vaiheeseen, joka irrotti putkistosta sakkaa ennakoitua enemmän ja sitä levisi odotettua laajemmalle alueelle. Veden värjääntyminen johtuu verkostossa verkostotöiden yhteydessä putkistosta irronneista saostumista (pääasiassa rautaa ja mangaania).

Verkostosta on otettu vesinäytteitä, ja ensimmäisiä tuloksia odotellaan perjantaina iltapäivällä. Kuopion Vesi on keskustellut tilanteesta myös terveydensuojeluviranomaisten kanssa.

Jos hanavesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti. Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Vettä voi kuitenkin käyttää muun muassa käsien pesuun ja muuhun välttämättömään peseytymiseen sekä WC:n huuhteluun.

KYS: Tilanne hallinnassa, mutta hanoista tulee yhä paikoin värjääntynyttä vettä

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hanoista tuli aamulla yhä paikoin värjääntynyttä vettä. Eilisestä poiketen vesiongelmia oli myös sairaalan vuodeosastolla ja apteekissa.

Sen sijaan Kaarisairaalan ja hallintorakennusten vedenlaatu on parantunut, mutta vesi ei kuitenkaan ollut aamulla täysin kirkasta. Ruokahuollossa vesi oli aamulla kirkasta, mutta odotettavissa on, että ongelmat voivat levitä sinne.

Kuopion Veden verkostopäällikön Kari Kuosmanen mukaan vaikuttaa siltä, että KYSille Puijonlaakson suunnasta tulevan veden laatu on parantunut.

Potilasturvallisuus ei ole vaarassa. Esimerkiksi vastasyntyneiden teholla ollaan yhä pulloveden varassa ja muutamia dialyysipotilaita on lähetty ja lähetetään viikonlopun aikana hoitoon Iisalmen sairaalaan. Keskustassa Alavan sairaalassa ei ole enää vesihäiriötä.

KYSin valmiusjohtoryhmä kokoontuu vielä arvioimaan tilannetta perjantaina iltapäivällä.

Juttua päivitetty klo 10.45: Lisätty Kuopion Veden tieto Puijonlaakson ostoskeskuksen vedenjakelupisteestä.

13.03: Päivitetty, että häiriöitä myös Rypysuolla.