Kuopion Vesi: Ravintoloiden pitäisi varautua omilla kanistereilla vastaisen varalta

Kuopion Vedessä mietitään ankarasti, mitä torstaina iskeneistä veden laatuongelmista voi oppia. Kalustoa on oltava enemmän, jos veden tulo lakkaa laajalta alueelta. Myös muiden toimijoiden olisi syytä varautua.

Kuopio
Väliaikainen vedenjakelupiste Alavan kirkon pihassa Kuopiossa.
Juha Vauhkonen/Yle

Kuopion vesiongelmat nostavat esiin varautumisen vakaviin ja pitkiin häiriötilanteisiin. Kuopion Vesi joutuu miettimään toimintaansa laajoissa vesihäiriöissä.

Kuopion vesihäiriöistä on pidetty perjantaina viranomaispalaveri. Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen sanoo, että yllättävistä tilanteista opitaan aina uutta ja eri tahojen välisessä yhteistyössä on parannettavaa.

– Säiliökapasiteettia on mietittävä jatkoa ajatellen. Myös eri toimijoiden kuten ravintoloiden pitäisi varautua vesihäiriöihin nykyistä paremmin omilla kanistereilla.

Kuopion Vedellä on käytössä muutamia väliaikaisia vedenjakelupisteitä eri puolella kaupunkia. Laamasen mukaan nykyisellä kapasiteetilla saadaan turvattua vedenjakelu häiriötilanteisessa Kuopion keskeisellä kaupunkialueella. Mikäli puhtaan veden tulo lakkaa vielä laajemmin tai kokonaan, kalustoa on oltava enemmän.

– Pohdimme poikkeustilanteisiin varautumista. Laajoissa häiriöissä tarvitsemme apua naapurikunnilta, esimerkiksi Siilinjärvi voisi auttaa, miettii Laamanen.

Kuopion Veden henkilökunnalle poikkeustilanne on ollut kova rutistus. Toimitusjohtaja Laamanen on tyytyväinen henkilökunnan sitoutumiseen ja venymiseen viime päivinä. Työntekijät ovat tehneet pitkää päivää.

Kuopion Vesi vahvistaa miehitystään myös viikonlopuksi, sillä toistaiseksi on mahdotonta sanoa miten pitkään vedenlaatuhäiriöt jatkuvat Kuopiossa.

– Parhaamme yritämme, sanoo Laamanen.