Kukaan ei loukkaantunut – Tampereen ratikkatyömaan räjäytyksistä lensi kiviä 150 metrin päähän

Ratikkavarikon louhintatyömaalta Tampereen Hervannassa lensi torstaina iltapäivällä kiviä 150 metrin päähän räjäytyspaikasta. Syyksi epäillään ennakoimatonta kiviaineksen laatua.

raitioliikenne
Tampereen kartta
Yle

Ratikkavarikon työmaalta lenteli torstaina iltapäivällä kiviainesta noin 150 metrin päähän räjäytyspaikasta. Kappaleita päätyi Kauhakorvenkadulle ja läheisen kuljetusyhtiön tontille. Tapahtuneesta ei aiheutunut henkilö- eikä materiaalivahinkoja.

Räjäytystyöt tehtiin suunnitelmien mukaisesti ja niiden aikana liikenne alueella oli pysäytetty ohjeiden mukaan. Selvitysten perusteella kiven laadun vaihtelu oli syy siihen, että kiviainesta pääsi lähiympäristöön. Tämä aiheutti vaaratilanteen, Raitiotieallianssin projektipäällikkö Mikko Nyhä kertoo.

– Kalliota on jo etukäteen tutkittu, mutta ei joka kohtaa voi etukäteen porata tutkimuksia varten. Meillä on ollut jo etukäteen tiedossa, että kohde on haastava, mutta siellä on nyt ollut erityisen haastavia paikkoja kiviaineksessa.

Raitiotieallianssi ja räjäytystöitä tekevä aliurakoitsija ovat tutkineet tapahtumaa. Töitä jatketaan ensi maanantaina, kun tilanne on perusteellisesti selvitetty ja räjäytystöiden turvallisuus varmistettu jatkotöitä varten.

– Suhtaudumme tapahtuneeseen erittäin vakavasti. Teemme töitä vain siten, että työntekijöiden ja ympäristössä toimivien turvallisuus on jokaisessa vaiheessa varmennettu, Mikko Nyhä painottaa.

Työmaalla tarkastetaan Nyhän mukaan kallionlaadunvaihteluja nyt erityisen tarkasti. Varotoimenpiteenä varoalueita laajennetaan eli liikennettä pysäytetään aiempaa laajemmalta alueelta.

– Myös räjäytyskenttien peittämiseen kiinnitetään erityistä huomiota.