Suomeen halutaan lobbarirekisteri – aiheesta käynnistetty kansalaisaloite

Lobbaus läpinäkyväksi -aloite tähtää kansanedustajien työn avoimuuden lisäämiseen eduskunnan työjärjestystä muuttamalla.

kansalaisaloitteet
Vieraat kyltti peruskorjatussa eduskuntatalossa Helsingissä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomessa on käynnistetty kansalaisaloite lobbarirekisterin perustamiseksi. Kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun) takana ovat kansalaisjärjestöt Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

Järjestöjen mukaan Lobbaus läpinäkyväksi -aloite tähtää kansanedustajien työn avoimuuden lisäämiseen eduskunnan työjärjestystä muuttamalla.

Kansalaisaloite loisi järjestöjen mukaan yhteiset käytännöt kansanedustajien sidosryhmätapaamisten julkistamiseen, mutta suojaisi tavallisten kansalaisten yksityisyyden.

– Vaikuttamistyö eli lobbaaminen kuuluu demokratiaan, mutta salailu ei ole nykypäivää. Esimerkiksi tuorein eduskunnan kansliatoimikunnan päätös säilyttää vierailijatiedot yhden päivän ajan on aivan riittämätön, sanoo Open Knowledge Finlandin toiminnanjohtaja Teemu Ropponen tiedotteessa.

Kansliatoimikunta päätti torstaina, että päiväkohtaiset tiedot eduskunnan ulkopuolisista vierailijoista ovat saatavilla yhden päivän kerrallaan. Pyydetyt tiedot säilytetään siihen asti, kun ne on luovutettu tietojen pyytäjälle, minkä jälkeen ne hävitetään.

Järjestöt kertovat, että lobbausrekisterissä ilmoitettaisiin kansanedustajien kaikki tapaamiset ja tiedot kuten osallistuneiden nimet, taustayhteisöt ja toimeksiantajat. Myös tapaamiseen liittyvä aineisto tulisi julkiseksi. Lisäksi jo olemassa oleva kansanedustajien sidonnaisuusrekisteri sekä valtiopäiväasiakirjat olisivat saatavilla kansalaisille avoimena tietona.

Eduskunta käsittelee kansalaisaloitteet, jotka keräävät yli 50 000 kannattajaa kuudessa kuukaudessa.