Finnwatch jatkoi Wärtsilän seurantaa: Intian-tehtaan ammattiliitto ei enää johdon hyppysissä, pahamaineinen alihankkija vaihtui toisiin

Finnwatch kiittelee konepajayhtiön kohentaneen toimintaansa Intiassa, mutta nuhteita yritys saa yhä alihankkijoiden riittämättömästä valvonnasta ja työntekijöille maksettujen palkkojen niukkuudesta.

Wärtsilä
Wärtsilän alihankkijan, Echjay Forgingsin työntekijät parakissaan Honandin maakunnassa, Maharasthrassa.
Kaksi vuotta sitten Finnwatch löysi suuria ongelmia Echjay Forgings -alihankkijan toimista. Kuvassa alihankkijan työntekijöiden parakkeja.Päivi Koskinen/Yle

Konepajayhtiö Wärtsilän olisi valvottava alihankkijoitaan nykyistä paremmin, linjaa yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch.

Se tutki Wärtsilän Khopolin-tehtaan toimintaa Intiassa viime kesänä ja kaksi vuotta sitten.

Vuonna 2015 tehtaan työntekijät kertoivat, että tehtaan sisäinen ammattiliitto on muodostettu pitämään muut ammattiliitot poissa tehtaalta. Finnwatchin mukaan Wärtsilän tehtaan johto oli kutsunut liiton tehtaalle.

Finnwatchin tuoreessa seurantaraportissa kuvaillaan, että Wärtsilä on kohentanut toimintaansa parin vuoden aikana. Tehtaalla toimii nyt itsenäinen ammattiliitto.

– Uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Finnwatchin raportin mukaan ylityökorvaukset oli maksettu väärin vuosien ajan. Puuttuvia korvauksia on maksettu takautuvasti tämän vuoden alusta lähtien.

Finnwatch kiittelee Wärtsilän toimineen avoimesti tutkimuksen teon aikana: Järjestön tutkijat pääsivät tehtaaseen puhumaan työntekijöiden kanssa viime kesänä. Tehdas sijaitsee Maharasthran osavaltiossa lähellä Mumbaita. Siellä valmistetaan moottoreihin ja voimalaitoksiin liitettäviä moduuleita ja putkimoduuleita.

"Wärtsilä ei valvo työoloja vakuuttavasti"

Järjestö moittii Wärtsilää yhä matalista palkoista. Etenkin lyhyissä työsuhteissa olevien sopimustyöntekijöiden tienestit eivät välttämättä riitä elämiseen. Tutkimushetkellä viime kesänä puolet tehtaan työntekijöistä oli vakituisessa työsuhteessa ja puolet määräaikaisessa. Vakituisia työntekijöitä oli 108.

Finnwatchin mukaan Wärtsilän alihankintaketjun valvonta on yhä lepsua. Kaksi vuotta sitten järjestö löysi suuria ongelmia Echjay Forgings -alihankkijan toimista.

Kultalahti kertoo Wärtsilän pyrkineen korjaamaan alihankkijan ongelmia, mutta Echjay Forgings ei ollut valmis muutoksiin. Wärtsilä lopetti yhteistyön sen kanssa.

Tuoreen tutkimuksen kenttätutkimuksessa Finnwatch keskittyi Wärtsilän omaan tehtaaseen. Tutkijat eivät käyneet alihankkijoiden tehtaissa.

Wärtsilä lisää alihankintaa etenkin Aasiassa. Finnwatchin mukaan yritys ei arvioi ihmisoikeusriskejä uskottavasti eikä valvo työoloja vakuuttavasti. Valvontoja ei tee riippumaton osapuoli, vaan Wärtsilän oma henkilökunta, Finnwatch kommentoi.

– Monissa Aasian maissa toimintaan liittyy ihmisoikeusriskejä, Kultalahti kuvailee.

Esimerkiksi Intiassa riskinä on, että palkat eivät ole elämiseen riittäviä eikä työntekijöillä ole järjestäytymisvapautta.

– Yritykset edellyttävät alihankkijoilta minimipalkkaa. Ihmisoikeusperiaatteen mukaan työntekijöille pitäisi vaatia elämiseen riittävää palkkaa, Kultalahti havainnollistaa.