Hyppää sisältöön

Rikosoikeuden professori Pekka Viljasen mukaan Kittilän tilanne on erittäin poikkeuksellinen: "Nämä ovat kovia syytteitä"

Tuomio törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä tietää aina vähintään neljän kuukauden vankeutta.

Kittilän tilannetta pitkään seurannut rikosoikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ei yllättynyt kovista syytteistä

Kittilän tilanne on Viljasen sanoin erittäin poikkeuksellinen. Myös Pyhäjärvellä on meneillään oikeusprosessi, jossa syyttäjä vaatii rangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kittilän tapauksessa syytteitä on nostettu törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä 27:ää entistä kuntapäättäjää vastaan.

– Nämä ovat kovia syytteitä, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä tulee aina vankeutta, Viljanen muistuttaa. Vankeus on minimissään neljä kuukautta, enimmillään neljä vuotta. Törkeyden raja voi ylittyä, jos tavoitellaan huomattavaa hyötyä tai pyritään aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa ja myös silloin, jos rikos tehdään poikkeuksellisen suunnitelmallisesti.

Viljanen on seurannut Kittilän tapahtumia Suomen Kuvalehden pyynnöstä yli kolmen vuoden ajan. Hän arvioi, että törkeyden raja ylittyi tässä tapauksessa kuntapäättäjien häikäilemättömyyden vuoksi.

– Tarkoitan sitä, että vaikka kuntapäättäjille on tehty selväksi että he ovat toimineet virheellisesti, niin he ovat siitä huolimatta jatkaneet samaa menettelytapaa. Esimerkiksi kun kunnan hallintojohtaja yritti kunnanhallituksessa oikaisuttaa Anna Mäkelän irtisanomispäätöksessä olleet virheet, niin kunnanhallitus kieltäytyi useita kertoja sitä oikaisua tekemästä. Nyt sitten ollaan tässä.

Viljanen sanoo että syytteeseen asetettujen ainoa järkevä toimenpide on vetäytyä välittömästi luottamustehtävistä, samoin vt.kunnanjohtaja Timo Kurulan virastaan.

Suomen Kuvalehdessä Kittilän tilannetta useasti kommentoinut Viljanen kertoo saaneensa niskaan paljon lokaa, uhkailua ja syytteitä valehtelusta.

– Ei se nyt sitten valhetta ollut, kun syyttäjätkin ovat nostaneet syytteitä, Viljanen toteaa nyt.

Lue lisää Kittilän virkarikossyytteistä:

Lue täältä, mistä Kittilän virkarikossyytteissä on kyse:

.
.