Amerikkalais-kanadalaiselle perheelle koitti vapaus viiden vuoden panttivankeuden jälkeen – "He asuivat käytännössä maakuopassa"

Afganistanissa siepatulle pariskunnalle syntyi panttivankeudessa kolme lasta.

panttivangit
panttivankina pidetty perhe

Yhdysvaltalais-kanadalainen pariskunta ja heidän kolme lastaan pääsivät vapaiksi Pakistanissa torstaina viiden vuoden panttivankeuden jälkeen.

Yhdysvaltalainen Caitlan Coleman ja hänen kanadalainen miehensä Joshua Boyle siepattiin reppumatkalla naapurimaassa Afganistanissa vuonna 2012. He olivat ääri-islamilaista Taliban-liikettä lähellä oleva Haqqani-verkoston vankeina.

Pariskunnan lapset syntyivät panttivankeuden aikana.

– He ovat käytännössä asuneet viisi vuotta maakuopassa, kertoi Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly panttivankien olosuhteista.

Perhe pääsi vapaaksi Pakistanin armeijan operaatiossa, jonka yksityiskohtia ei ole kerrottu. Operaatioon ei osallistunut amerikkalaisjoukkoja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suhtautunut kriittisesti Pakistaniin. Nyt hän kiittää Pakistania yhteistyöstä ja kuvaa vapautusta "myönteiseksi hetkeksi" maiden välisissä suhteissa.

Kotiinpaluu viivästynyt

Toistaiseksi on epäselvää, milloin perhe palaa Pakistanista kotiin.

Yhdysvaltalainen sotilaslentokone on ollut Pakistanissa valmiina kotimatkaa varten, mutta perheen kanadalainen isä on kieltäytynyt nousemasta koneeseen.

Joshua Boyle on aiemmin ollut naimisissa Guantanamo Bayn vankileirillä olleen miehen sisaren kanssa. Siksi hän ei ilmeisesti haluaisi tekemisiin yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa.

Kanadalaismedian mukaan Boyle on kuitenkin kertonut puhelimessa vanhemmilleen, että näkisi heidät muutaman päivän sisällä.

Lähteet: Reuters, AP