1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. sateenvarjot

Nyt uhkaa sateenvarjopula – kauppaketjujen sateenvarjojen myynti räjähtänyt kymmenkertaiseksi

Nykymuotoiset sateenvarjot kehitettiin jo 1700-luvulla. Nykyään kehittyneimmissä malleissa on kahvaan sijoitettu drinkkiputkilo.

Kuva: AOP

Märkä lokakuu voi olla mälsä monelta kannalta: ulkoilu ja maanviljely eivät ole herkkua. Mutta on yksi ala, joka on viettänyt kaikkien aikojen juhlia: sateenvarjokauppa.

Kaupat ovat saaneet sateenvarjonsa liikkeelle liukkaammin kuin koskaan. Kauppaketjut ovat tahkonneet kymmenkertaisia myyntilukuja viime vuoden lokakuuhun verrattuna, ilmenee Radio Suomen "Suomen radio" -ohjelman tekemästä soittokierroksesta.

Suomen radio soitti läpi S-ryhmän, K-ryhmän, Stockmannin, Tokmannin ja Dressmannin myyntivastaavat, ja tulos oli joka paikassa sama – myyntiluvut ovat olleet kymmenkertaisia. Dressmann ilmoitti veikeästi, että sateenvarjoja on kaupattu 900 prosentin kasvuluvuilla.

Varjoja riittää – vielä

Kaikki liikkeet vakuuttivat kyselykierroksella, että "ei oota" ei ole varsinaisesti tarvinnut myydä, vaan varastoja on toistaiseksi ollut riittämiin.

Arkikokemus saattaa kuitenkin antaa hieman toisenlaisen vastauksen, sillä ihan kaikkialta ei ole akuuttiin tarpeeseen varjoja löytynyt. Nopea tarkistus esimerkiksi Stockmannin verkkokauppaan kertoo hieman samaa. Sateenvarjoja toki on useitakin malleja, mutta aika suuressa osassa liikkeitä useampi malli näyttää punaista pallukkaa kertomassa siitä, ettei tuotetta ole kyseisessä liikkeessä juuri nyt saatavilla.

Varjokaupassa ei siis kannata olla turhan nirso tai vain yhden mallin perässä, muuten uhkaa iskeä sateenvarjopula. Huonolla tuurilla seurauksena voi olla siis märkä reissu, jos sade pääsee yllättämään.

Kuva: AOP

Orastava varjopula on kuin nyky-yhteiskunnan peili. Enää ei pidetä valtavia varastoja, vaan mennään tilanteen mukaan ja tarvittaessa tilataan lisää. Se ei tietenkään käy kädenkäänteessä. Ilmiö on tuttu esimerkiksi autoilijoille merkkikorjaamossa, kun olennainen pikkunippeli joudutaan tilaamaan Ranskasta ja vartoomista kertyy pari viikkoa.

Varjoja ollut aikojen halki

Mahdollinen sateenvarjopula on ajatuksena hieman hassu, sillä sateenvarjohan on ympärivuotinen hyödyke ja keksittykin nykymallisena jo 1700-luvulla.

Sateenvarjon alkuversiot olivat palmunlehviä, joilla suojattiin ylimysten hyvinvointia paahtavassa auringonpaisteessa jo reilusti ennen ajanlaskua Kiinassa, Persiassa, Intiassa ja Egyptissä. Palmunlehvät kehittyivät kankaisiksi varjoiksi nopeasti. Oli keksitty aurinkovarjo, parasol.

Sateisessa Euroopassa idean otti käyttöön käänteisesti suojaamaan alituiselta sateelta aikansa kuuluisa filantrooppi ja maailmanmatkaaja, britti Jonas Hanway (1712–1786). Hanwayllä on muistomerkki Lontoon Westminster Abbeyssä, kuitenkin ilman mainintaa sateenvarjon, umbrellan, keksimistä.

Elämää sateenvarjon kanssa huikeasti helpottavan koneiston keksi niin ikään britti, teollisuusmies Samuel Fox vuonna 1852. Ei ihme, että maailman kuuluisin sateenvarjokauppakin sijaitsee Lontoossa. Oxford Streetillä oleva James Smith & Sons (siirryt toiseen palveluun) on perustettu 1830.

Jokaiselle oma mallinsa

Kun tavallisen hätävarjon, eli kokoon menevän pikkusateenvarjon voi saada halvimmillaan vitosella, niin sateenvarjoentusiastit vannovat hieman järeämpien – ja kalliimpien – mallien nimeen. Asiantuntijaa kannattaa kysy vaikka golfin harrastajien piiristä. Päästään aivan eri tasolle.

"Ainutlaatuisella tavalla jännitetty kuomu yhdistettynä normaalia matalampaan, aerodynaamiseen profiiliin. Tämä mullistus sateenvarjon muotoilussa eliminoi kaikki terävät kärjet ja heikot kohdat. Tuloksena on lepattamaton aerodynaaminen rakenne, joka sopii erinomaisesti tuulisiin olosuhteisiin, jopa myrskyiselle säälle", hehkutetaan 175 euron hintaista värkkiä eräässä myynti-ilmoituksessa.

Sitten voi tietenkin kustomoida sateenvarjonsa. Se onnistuu, tietenkin, Lontoossa vaikkapa Swaine Adeney Brigg -liikkeessä (siirryt toiseen palveluun). Tarjolla on kokopuisen kädenkahvan sijaan vaikkapa hopeisia koukkuja ja nuppeja. Ryyppyveikoille on oma mallinsa: kahvaan upotettu lasituubi pientä hömpsyä varten. Malli irtoaa noin 800 eurolla.

Miksi muuten sateenvarjon nimi suomeksi on sateenvarjo? Eihän sadesäällä ole varjoja eikä tarvita varjopaikkoja. Englanninkielisen nimen "umbrella" alkuperä on latinan "umbra", joka yksinkertaisesti tarkoittaa peittämistä tai varjoa. Alun perin on siis viitattu juuri aurinkovarjon tuomaan suojaan. Ketterä suomenkieli tunteekin sateenvarjolle kuvaavan synonyymin: sateensuoja.

Lähteet:

Umbrellas and Their History, William Sangster (siirryt toiseen palveluun)

The History of the Umbrella (Schirm Oertel) (siirryt toiseen palveluun)

Juttua muutettu pe 13.10 klo 19.15: Poistettu maininta Dressmannin yhdeksänkertaistuneesta sateenvarjojen myynnistä.