Hongiston arvio: Puolet Vaasan vaalipiirin perussuomalaisista loikkaa sinisiin

Perussuomalaisten valtuustoryhmistä vakuutetaan, että kukaan ei ole lähdössä.

Sininen tulevaisuus
Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto.
Reijo Hongiston mukaan Sininen tulevaisuus -puolue rekisteröidään viimeistään joulukuun puoliväliin mennessä. Piirijärjestö perustetaan välittömästi tämän jälkeen.Pasi Takkunen / Yle

Sinisten eduskuntaryhmään kuuluva vimpeliläinen kansanedustaja Reijo Hongisto arvioi, että noin puolet Vaasan vaalipiirin perussuomalaisista siirtyy Sininen tulevaisuus -puolueen jäseneksi, kun uusi puolue on saatu rekisteröityä.

– Varovaisen arvion mukaan noin puolet perussuomalaisista tullee siirtymään sinisiin. Painotan sanaa tullee. Voi olla, että siirtyy kaksi kolmasosaakin, mutta aika näyttää, Hongisto sanoo.

– Kun puolue on virallisesti perustettu, sitten tapahtuu. Etelä-Pohjanmaan laajuudella tulee valtuustoryhmiä kuntiin. Antaa heidän tulla julkisuuteen sitten, kun katsovat, että aika on kypsä.

Sininen tulevaisuus tiedotti keskiviikkona keränneensä puolueen perustamiseen vaadittavat 5000 kannattajakorttia. Kannattajakortit jätetään oikeusministeriöön tänään maanantaina.

Toisten puolesta ei puhuta, sanoo Hongisto

Hongiston arvio siirtyjien määrästä perustuu hänen saamiinsa yhteydenottoihin. Hänen mukaansa perussuomalaisten "vanhan linjan toimijat" kokevat, että puolueen nykyjohto ei enää edusta heidän ajatuksiaan.

– He haluavat katsoa, mihin enemmistö tästä vanhasta porukasta siirtyy, ja he siirtyvät samanhenkisten mukana, Hongisto sanoo.

Hongiston mukaan sinisillä on aktiivitoimijoita ympäri vaalipiiriä. Hän ei kuitenkaan halua nimetä ketään sellaista puolueen parissa työskentelevää, joka ei ole vielä tullut julkisuuteen.

– Olemme porukalla sopineet, että kukaan ei puhu toistensa ohi.

Hongisto itse keräsi uudelle puolueelle hieman alle 300 kannattajakorttia. Hongiston mukaan kannattajakortteja tuli pääsääntöisesti Vaasan vaalipiiristä ja eniten Järviseudulta.

Piirissä nyt vain yksi valtuustoryhmä

Toistaiseksi sininen liikehdintä Vaasan vaalipiirissä on ollut hyvin vaatimatonta. Piirin ainoa sininen valtuustoryhmä on kaksihenkinen ryhmä Alajärvellä.

Edes Hongisto itse ei ole vielä perustanut valtuustoryhmää Vimpeliin, jossa hänet valittiin keväällä perussuomalaisten kunnanvaltuutetuksi. Hongisto kertoo pysyvänsä valtuustotoiminnasta sivussa siihen saakka, kunnes uusi puolue on perustettu. Toistaiseksi häntä sijaistavat Vimpelissä perussuomalaiset varavaltuutetut.

Suurta liikehdintää ei ilmene myöskään vaalipiiriin tehdyn soittokierroksen perusteella. Haastatelluista perussuomalaisista ainoa puoluekantaansa ääneen epäröinyt oli toinen vimpeliläisvaltuutettu Jarmo Arpala.

– Ei tässä oikein ole itsekään vielä kartalla. Eikä tätä kannata ruveta suin päin päättämään, Arpala mietiskeli.

"Ei ole minkäänlaisia merkkejä"

Pohjalaiskuntien perussuomalaisista valtuustoryhmistä vakuutetaan, että puolueen rivit paikkakunnilla ovat suorassa.

– Meillä on varajäseniä myöten kaikki rivissä. Uskon, että sinisten on vaikea saada tänne edes paikallisyhdistystä. En tiedä yhtään, kuka sitä lähtisi vetämään, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Vahtera Vaasasta.

– Ei ole minkäänlaisia merkkejä valtuustoryhmässä, varavaltuutetuissa tai edes paikallisyhdistyksessä, että kukaan olisi lähdössä, vakuuttaa puolestaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Riippi Kurikasta.

Yle tiedusteli asiaa myös Seinäjoen ja Alavuden valtuustoryhmistä saaden samankaltaisia vastauksia.

Tukea Hongisto saa Alajärven sinisen valtuustoryhmän perustaneelta Turo Kalliomaalta.

– Kyllä sinisiin tulijoita on, sen tiedän jo nyt. He ovat nykyisiä perussuomalaisten jäseniä, Kalliomaa sanoo.