Saksalaisten lyttäyskampanjan kohteeksi joutunut Fortum: "Julkinen hyökkäys kauppaa vastaan on hämmentävä"

Uniper väittää julkisuuskampanjassaan, että se ei sovi yhtiönä Fortumin strategiaan. Kyseessä täytyy olla väärinymmärrys, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark vastaa Kova talous -haastattelussa.

talous
Kova talous
Kova talous

Kun Fortumin ostotarjous E.ON-energiayhtiön omistamista Uniperin osakkeista tuli julki syyskuussa, Uniperin johto aloitti harvinaislaatuisen julkisuuskampanjan Fortumin omistajuutta vastaan.

– Tällainen julkinen hyökkäys omistajien tekemiä kauppoja vastaan on tietysti aika poikkeuksellinen ja hieman hämmentävä, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo.

Muun muassa maksetuissa lehti-ilmoituksissa Uniper mustamaalaa itse itseään: kuvassa on valtava hiilkasa ja otsikko kysyy, onko Uniperista strategiseksi kumppaniksi Fortumille.

Uniper mainos
Uniper

Samaa on kysynyt moni suomalainen: miksi kohti ympäristöystävällisempää energiantuotantoa kohti kääntyvä Fortum haluaa sijoittaa kaasu- ja hiiliyhtiöön?

– On hauska huomata, että meidän puhtaan energian strategiamme on selvästi tullut ihmisten tietoisuuteen. Mehän olemme investoineet neljä miljardia euroa viiden viime vuoden aikana puhtaaseen energiaan, kestäviin kaupunkiratkaisuihin ja kiertotalouteen, ja aiomme tehdä niin jatkossakin, Lundmark aloittaa.

Fortum on kuitenkin jo pari vuotta etsiskellyt kumppania. Myös E.ON on Lundmarkin mukaan tehnyt perusteelliset selvitykset miettiessään, kenelle se Uniper-osakkeensa myisi.

– E.ON jo pitkän aikaa sanonut, että se aikoo myydä 47 prosentin osuutensa. Totta kai hinnalla oli suuri merkitys heille, mutta sen lisäksi he miettivät, kuka olisi strategisesti paras kumppani Uniperille. E.ON on vahvasti meidän kanssamme samaa mieltä siitä, että näiden kahden yhtiön tuotantorakenteet ja strategiat sopivat yhteen.

Myös sijoittajat ovat pitäneet Fortumin ostoaikeita hyvänä uutisena. Sekä Uniperin että Fortumin osakekurssit ovat nousseet.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Uniper-omistuksella Fortum kasvaa pohjoismaalais-venäläisestä yhtiöstä eurooppalaiseksi

Lundmarkin mukaan Uniperin vesivoima ja ydinvoima täydentävät Fortumin nykyistä voimalaitosvalikoimaa. Uniperin laitokset tuottavat hyvää rahavirtaa ja sijaitsevat maantieteellisesti lähellä Fortumin kotimarkkinoita.

Lisäksi Fortum saa Uniperista toimitusvarmuutta, kun energia-ala muuttuu ja uusiutuvan energian tuotantoa kehitetään.

Euroopasta on vaikea löytää voimayhtiöitä, jolla ei olisi fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia. Kuitenkin: vain harvalla on Fortumin kaipailemia vesi- ja ydinvoimaomistuksia.

Kaasun merkitys on suuri erityisesti sellaisilla eurooppalaisilla markkinoilla, joissa ei ole riittävästi vesivoimaa tasapainottamaan aurinkoa ja tuulta niin kuin meillä täällä Pohjoismaissa on.

Pekka Lundmark, Fortumin toimitusjohtaja

Kun Saksa sulkee ydinvoimalat 2022 mennessä ja hiilivoimankin käyttöä vähennetään, Uniperilla on tarjota joustoksi kaasuvoimaa.

Olisiko Fortum nykyisiä omistajia huonompi hiilivoiman lobbari?

Fossiilienergiaa tarvitaan tulevaisuudessakin: kaasun rooli kasvaa, kun Euroopassa ajetaan hiiltä alas.

– Kun hiilestä siirrytään kaasuun, päästöt vähenevät puoleen. Kun taas siirrytään ruskohiilestä (kaikkein saastuttavin kivihiili) kaasuun, niin päästöt pienenevät jopa yhteen kolmasosaan, Lundmark laskee.

Uniperissa saatetaankin vastustaa Fortumin tuloa omistajaksi siksi, että "vanha Uniper" lobbaisi innokkaammin hiilivoimaloiden käytön jatkamisen – ja työpaikkojen säilymisen – puolesta.

Uniperilla on Saksassa 13 000 työntekijää, ja yritysten hallituksissa istuvilla työntekijöillä on Saksassa paljon vaikutusvaltaa.

– Tämä kauppa ei missään tapauksessa perustu oletukseen, että lähdettäisiin vähentämään aggressiivisesti työpaikkoja Saksasta, Lundmark korostaa.

"Ymmärrän Uniperin johdon turhautumisen"

Lundmark sanoo ymmärtävänsä Uniperin toimitusjohtajan Klaus Schäferin turhautumisen.

– Tämähän ei tullut julkisuuteen ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Meidän neuvottelumme E.ON:in kanssa vuotivat julkisuuteen, kun [uutistoimisto] Bloomberg julkaisi artikkelin, jossa oli hyvin yksityiskohtaisia tietoja näistä neuvotteluista. Sen jälkeen E.ON:illa ja meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin laittaa välittömästi ulos tiedote, jossa tieto vahvistettiin.

Schäfer ja muu johtajisto luki siis kaupasta ensin tiedotusvälineistä.

– Ehdin laittaa hänelle viestin ehkä kymmenen minuuttia ennen kuin tiedote tuli ulos, Lundmark kertoo.

Miksi Uniperin johto pitää Fortumia huonona omistajana?

– En ole oikein pystynyt itselleni selvittämäään, mistä siinä on kyse. Kyllä siinä jonkinlainen väärinkäsitys täytyy olla.

"Uniper on sähköverkkoja parempi sijoitus"

Valtionyhtiö Fortum sai takavuosina hyvää tuottoa sähköverkoistaan, jotka se myi Carunalle muutama vuosi sitten.

– Olennaista on se, että Uniper ja nämä myydyt sähköverkot ovat suurin piirtein saman arvoisia liiketoimintoja. Uniperin kannattavuus on kolminkertainen sähköverkkohin verrattuna. Siksi tämä [Uniperin osto] on hyvä uutinen suomalaiselle veronmaksajalle ja kaikille 130 000 suomalaiselle piensijoittajalle.

Fortum saa Lundmarkin mukaan Uniperista kolminkertaisen tulovirran verrattuna sähköverkkoihin.

– Sen me käytämme sijoituksiin puhtaaseen energiaan ja toisaalta siihen, että pystymme jatkossakin olemaan hyvä osingonmaksaja.

Katso oheiselta videolta, miten Pekka Lundmark arvioi muun muassa Fortumin Venäjään liittyviä riskejä.

Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa on joka toinen maanantai ajankohtainen verkkohaastattelu. Joka toinen maanantai sarjassa on tiivis video, jolla avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.