Kuopio kamppailee toista päivää vesiongelmien kanssa – Kampaaja aikoo lähettää laskun vesilaitokselle: "Meillä laskettiin yhdeksästä kraanasta vettä puoli tuntia"

Myös osuuskauppa PeeÄssä harkitsee korvausten hakemista, kun ravintoloiden ja hotellien hanoista on tullut ruskeaa vettä toisena päivänä peräkkäin. Kuopion Veden mukaan korvausvaatimukset käydään läpi tapauskohtaisesti.

juomavesi
Studio Alexin Parturi-Kampaaja Tanja Tuominen.
Parturi-kampaaja Tanja Tuominen ei ole tyytyväinen vesilaitoksen toimintaan.Antti Karhunen / Yle

Kuopion vesijohtoverkon saneerauksesta syntyneet ongelmat ovat näyttäneet kouriintuntuvasti, miten tärkeää puhdas hanavesi onkaan.

Nyt hankaluuksistaan kertovat muun muassa parturi-kampaamot, jotka eivät pysty pesemään hiuksia vaaleahiuksisilta asiakkailtaan tai niiltä, joiden hiukset on värjätty. Esimerkiksi keskustan Studio Alex T:ssä hiusten pesu on sujunut pullovedellä.

– Tänään vesi näyttää jo paremmalta, mutta eilen se oli ihan ruskeaa ja altaaseen tuli ihan kuin hiekkaa, parturi-kampaaja Tanja Tuominen kuvaa.

Parturi-kampaamossa ruskeaa vettä on tullut hanoista ajoittain jo useamman viikon aikana. Kun he Tuomisen mukaan soittivat Kuopion Veteen ja kysyivät, mitä asialle voisi tehdä, heitä neuvottiin juoksuttamaan vettä.

– Meillä on yhdeksän kraanaa ja laskimme yli puoli tuntia jokaisesta. Voit kuvitella että vesilasku on melkoinen. Lasku lähtee vesilaitokselle, tyytymätön Tuominen manaa.

Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen sanoo, että mahdolliset korvausvaatimukset pitää laittaa kirjallisesti.

Kuopion Vesi katsoo korvausvaatimukset tapauskohtaisesti ja asiat hoidetaan lain mukaan. Toimitusjohtaja Laamasen mukaan aiemmissa häiriötilanteissa korvausvaatimuksia on tullut varsin vähän.

Poikkeukselliset vesiongelmat jatkuvat Kuopion keskustan alueella jo toista päivää. Perjantaina häiriöitä on ollut vähemmän kuin torstaina, mutta niitä on havaittu paikoin laajemmalla alueella. Kaikkiaan vedenlaatuhäiriöt ovat koskettaneet kahden päivän aikana kymmeniä tuhansia kaupunkilaisia.

PeeÄssä: Häiriöillä selvä vaikutus liiketoimintaan

Osuuskauppa PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustisen mukaan myös PeeÄssä harkitsee korvausten hakemista.

Puustisen mukaan normaali hotelli- ja ravintolatoiminta on mutkistunut ja vesihäiriöillä on ollut selvä vaikutus liiketoimintaan. Esimerkiksi hotelli Puijonsarvessa Kuopion keskustassa on jaettu asiakkaille runsaasti pullovettä.

Poikkeustilanne on vaikuttanut myös ruokatarjoiluun eikä aamiaiselle ole voitu tehdä kaikkea normaaliin tapaan. Myös hotellin siivous on kärsinyt, kun hanavesi on ollut ruskeaa.

– Liiketoiminnan kannalta suunnitelmallisuus on tärkeää, asiakkaat ei ymmärrä, että vettä ei ole normaalisti käytössä. Hotelliasiakas ei ole nyt saanut sitä kokemusta mitä on meiltä ostanut.

Voit kuvitella että vesilasku on melkoinen.

Tanja Tuominen

Toimialajohtaja Ville Puustinen ei muista vastaavan tyyppistä, yhtä laajasti vaikuttanutta vedenlaatuhäiriötä Kuopiossa. Puustisen mukaan PeeÄssän eri ravintoloissa Kuopion keskustassa käy noin 5 000 asiakasta viikossa. Toiveissa on, että vedenjakelu saadaan nopeasti normaaliksi.

Häiriöt vaikuttavat vielä muun muassa hammashoitoaikoihin

Ihmiset jonottavat puhdasta vettä.
Puijonlaakson asukkaat jonottivat puhdasta vettä perjantaina päivällä.Juha Vauhkonen / Yle

Keskustan uimahallissa värjääntynyttä vettä tuli suihkuista vielä aamulla. Keskipäivällä tilanne oli jo korjaantunut. Altaissa vesi on ollut koko ajan kunnossa. Myös Lippumäen uimahalli oli ainakin perjantaina keskipäivällä ongelmien ulkopuolella.

Vedenlaatuhäiriöt vaikuttavat vielä perjantaina muun muassa hammashoitoloihin. Esimerkiksi Savotalon toimipisteessä keskustassa Kuopion suun terveydenhuollon ajanvaraukset on tältä iltapäivältä peruttu. Asiakkaille on ilmoitettu puhelimitse.

Toimenpiteet, jotka voidaan tehdä ilman vettä, ei ole peruttu. Myös muut hammashuollon toimipisteet toimivat edelleen.

Kaupoissa vesipullot vähissä

Vesipulmat ovat näkyneet myös kauppojen vesihyllyillä. Kuopion Prisman johtaja Jouni Ruotsalainen sanoo, että mahdollisiin vedenlaatuhäiriöihin varauduttiin tavallista suuremmilla varastoilla.

Vesiongelmien alkaessa torstaina pulloveden menekki räjähti käsiin ja perjantaina iltapäivällä tavallinen pullovesi oli Kuopion Prismasta ainakin hetkellisesti loppu.

Toiveissa on saada täydennystä vielä perjantain aikana. PeeÄssä toimitti Prismasta pullovettä myös muihin kauppoihinsa ja ravintoloihin. Jouni Ruotsalainen harmittelee, että vesipulmat tulivat juuri pahimmoilleen ennen viikonloppua.

Lue myös: Missä Kuopion vedenlaatuhäiriöt ovat? Entä vesipisteet? Tarkista tästä

Juttua päivitetty 15.45 Kuopion Prisman tiedoilla.