1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Patentti- ja rekisterihallitus puuttui Kotilinnasäätiön lainvastaiseen tonttikauppaan

Taustalla on tapaus, jossa eläkeläisten asumista tukeva Tampereen Kotilinnasäätiö myi tontin vuokraoikeuden vastoin kaupungin kanssa solmimaansa sopimusta.

Kuva: Tampereen Kotilinnasäätiö

Patentti- ja rekisterihallitus on määrännyt Kotilinnasäätiön muuttamaan toimintatapojaan. PRH:n mukaan Kotilinnasäätiön johto on toiminut lain vastaisesti, kun se ei toiminut riittävän huolellisesti selvittäessään vuokraoikeudensiirtoa.

Eläkeläisten asumista tukeva Kotilinnasäätiö myi tontin vuokraoikeuden yksityiselle rakennusyhtiölle reilulla miljoonalla. Myynti rikkoi säätiön ja kaupungin välistä sopimusta. Tapaus sai kritiikkiä usealta taholta.

Tampereen kaupunginhallitus päätti elokuussa kohtuullistaa maanvuokrasopimuksen ehtojen mukaisen sanktion 1,8 miljoonasta eurosta 1,15 miljoonaan. Kaupunki myös velvoitti säätiön rakentamaan Ranta-Tampellan alueelle kohtuuhintaista asumista ja käyttämään vuokrasopimuksen myynnistä saamansa summan kohteen omarahoitusosuuteen.

Kotilinnasäätiön tulee selvittää PRH:lle miten koko prosessi tapahtui ja kuinka paljon taloudellista haittaa siitä tuli Kotilinnasäätiölle. Lisäksi säätiön on selvitettävä kuinka vastaava vältettäisiin tulevaisuudessa. Selvitysten on oltava perillä Patentti- ja rekisterihallituksessa 15. joulukuuta mennessä.

PRH:n asianajajan Asko Metsolan mukaan selvitysten perusteella päätetään mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän ei lähde arvioimaan mitä selvityksistä voi paljastua tai olla paljastumatta.

Kotilinnasäätiön juristi käy läpi Patentti- ja rekisterihallituksen päätöstä. Kotilinnasäätiön hallitus kokoontuu torstaina käsittelemään asiaa. Säätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa enempää.