Kehitysvammaisten unelmat puetaan kuviksi: 26-vuotias Petro muuntui japanilaispoppariksi

Unelmakuvassa kehitysvammaisen haave konkretisoidaan kuvaksi.

valokuvaus
Petro Hell ja suosikkianimaatiot

PirkkalaSilvonrinteen asumisyksikössä on aamulla hieman kireä tunnelma. Petro Hellin oven takaa kuuluu hermostunutta kiroilua. Nyt on kiire pukeutua kuvauksiin ja toimittajakin koputtelee jo oven takana. Edessä on jännittävä päivä valokuvausstudiolla unelmakuvan parissa.

Ovi aukeaa ja tunnelma rentoutuu, kun sanotaan käsipäivää. Huone on täynnä japanilaista kuvastoa, sarjakuvia, bändikuvia, kungfu-merkkejä. 26-vuotiaan intohimon kohdetta ei tarvitse arvailla. Yksi japanilaisista ilmiöistä on yli muiden.

– Musiikki! Ei voi sanoa, että ruoka. Mutta oon mä joskus sushia kyllä syönyt. Levää, että tottuu siihen makuun.

Petron suurin haave on päästä käymään Japanissa. Päälleen hän on pukenut koulupuvun, joka on tilattu kuvauspäivää varten Japanista. Poseerauksia Petro ei ole vielä miettinyt, kuvia on katseltu. Hän haluaa tulla ikuistetuksi samaan kuvaan suosikkibändinsä K-On HTT:n kanssa. Petro on silmin nähden innoissaan.

– Etukäteen jännitti, mutta ei nyt enää kauheesti.

Japanilainen tyttöbändi K-on HTT on jo hajonnut, mutta veti Japanissa isoja stadioneita täyteen aktiiviaikanaan.

– Kyllä se bändi elää niin kuin musiikkina. Tottakai sitä kuunnellaan aina, sitä ei koskaan unohdeta. Se on aina niin kuin että "kawai ne" (japanilainen ihastusta ilmaiseva huudahdus).

”Omaa aikaa ja oma hetki jokaiselle”

Unelmakuva-projektin äiti, Silvonrinteen työntekijä Leea Eskelinen on iloinnut siitä, kuinka kaikki 17 asukasta lähti projektiin mukaan.

– Kaikki olivat heti hyvällä fiiliksellä kun aluksi haastateltiin, että minkälaisia haaveita olisi kuviin toteuttaa. Oli tosi yllättävää, miten asukkailla itsellään oli niin valmiit vastaukset.

Petro Hell  valokuvaajan opastettavana
Kuvaaja Markku Rintala ohjeistaa Petroa sopiviin asentoihin. Silvonrinteen työntekijä Leea Eskelinen auttaa valaistuksessa. Mari Vesanummi / Yle

Tärkeää on paitsi lopullinen kuva, myös kuvausprosessi ja päivä huomion kohteena.

– Kuvauspäivät ovat olleet tosi ainutlaatuisia. On mahtavaa kun saa olla itsekseen asukkaan kanssa kun lähdetään kuvauksiin. Se on omaa aikaa ja oma hetki ihan jokaiselle. Ei tällaista ole mahdollista tarjota asuntolassa, tämä on ihan erilaista tutustumista ja luottamista, Leea Eskelinen sanoo.

Unelmat vievät kampaajaksi ja keilaradalle

Valokuvaajia projektissa on kaikkiaan neljä. Valokuvaaja Markku Rintala on nauttinut kuvaussessioista.

– Tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti. Tykkään kuvata ihmisiä tärkeiden asioiden äärellä, ihmisten unelmia ja ihmisiä harrastuksissaan.

Rintala on päässyt toteuttamaan Silvonrinteen asukkaiden unelmia mm. keilahallissa ja kiipeilyseinällä. Syntymäpäiväjuhlatkin on järjestetty kuvausta varten. Mieleenpainuvia kokemuksia Rintala koki myös kampaajalla.

– Nuori nainen oli siellä kampaajan roolissa, yllättäen kampaamon omistaja olikin kampaamotuolissa. Siinä menivät roolit sekaisin, mutta meillä oli hauskaa, Rintala.

Petrosta tulee japanilaispoppari

Petro Hellin kuvaussessio etenee mallikkaasti. Valokuvaaja Markku Rintala yrittää asemoida Petroa studiossa niin, että kuvan voi upottaa japanilaisen tyttöbändin promokuvaan. Kuvaajan kontolle jää miettiä kuinka kuvattava istuu valmiiseen kuvaan, valaistus ja asennot pitää saada kohdalleen.

Petron kuvat näyttävät toimittajan silmissä varsin tyylikkäiltä. Myös kuvattava on tyytyväinen näkemäänsä.

– Sanotaan, että komeelta näyttää. Poseeraaminen ei kauheen vaikeeta oo, kun muistaa vaan että rennosti ja tyylikkäästi, Petro Hell kertoo.

Petro Hell poseeraa J-popparina
Petro Hell halusi japanilaiseksi poppariksi. Alkuperäinen unelma oli esiintyä yhdessä K-On HTT:n kanssa, mutta tyttöbändin kuvaan ei saatu lupia Japanista Unelmakuva-näyttelyä varten. Valokuvaaja Markku Rintalan kuvassa Petro Hell loistaa J-pop-tähtenä yksinäänkin. Markku Rintala

Silvonrinteen asukkaiden Unelmakuvista on koottu näyttely, johon voi tutustua Pirkkalassa Kauppakeskus Veskassa joulukuun ajan.