1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydintekniikka

Iranin ydinohjelma pähkinänkuoressa: Näin sopu saatiin syntymään

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut sopimusta pitkään ja tänään hänen odotetaan vetävän tukensa siltä.

Būšehrin ydinvoimala Iranissa. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Kansainvälinen yhteisö ja Iran pääsivät sopuun Iranin ydinohjelmasta kesällä 2015. Sopimusta on kuvailtu historialliseksi.

Sen tarkoituksena oli varmistaa, että Iran ei pysty rakentamaan itselleen ydinasetta. Vastineeksi Iran sai lupauksen, että siihen kohdistuvat talouspakotteet lopetetaan.

Neuvotteluihin osallistuivat YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät maat (USA, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska) sekä Saksa. Myös EU allekirjoitti sopimuksen.

YK havahtui vuonna 2006

YK:n turvallisuusneuvosto puuttui Iranin ydinohjelmaan vuonna 2006. Maailmanjärjestö pelkäsi Iranin rakentavan ydinasetta, sillä Iran ei noudattanut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ohjeita uraanin rikastamisessa.

IAEA oli lisäksi jo aiemmin löytänyt Iranista niin suuria määriä uraania, ettei sen käyttö pelkästään rauhanomaisiin tarkoituksiin vaikuttanut uskottavalta.

Iran kiisti ydinaseen valmistelun

Iran puolestaan vakuutti koko ajan, että sen ydinohjelma tähtää pelkästään rauhanomaiseen energiantuotantoon ja lääketieteelliseen käyttöön.

Iran kielsi tarkkailijoiden maahanpääsyn

Iran ilmoitti lopettavansakaiken yhteistyön IAEA:n kanssa vuonna 2006. Samalla se alkoi kasvattaa voimakkaasti ydinohjelmaansa.

YK:n mitta tuli täyteen

YK ilmoitti turvallisuusneuvoston yksimielisellä päätöksellä asettavansa pakotteita Irania vastaan. Vuosien saatossa pakotteet kiristyivät, esimerkiksi EU kielsi vuonna 2012 Iranin öljyntuonnin ja jäädytti maan keskuspankin rahavarat.

Pakotteet purivat Iraniin

Ankarat talouspakotteet koettelivat Irania. Kansa kärsi, kun varsinkin elintarvikkeiden hinnat nousivat ja inflaatio laukkasi pitkälti yli 20 prosentissa. Iran yritti estää mustan pörssin kaupankäyntiä kovilla rangaistuksilla – turhaan.

Sopimus helpotti taloustilannetta

Kuuden maan ja Iranin neuvottelut johtivat sopimukseen heinäkuussa 2015. Samalla osapuolet sopivat pakotteiden asteittaisesta purkamisesta.

Sen jälkeen Iranin taloustilanne on parantunut, ei tosin niin paljon kuin optimistisimmat arviot etukäteen olettivat.

Turvallisuustilanteeseen sopimuksella oli merkittävä vaikutus. Asiantuntijat arvioivat, että tällä hetkellä Iranilta menisi ainakin vuosi – todennäköisesti pidempäänkin – ennen kuin se pystyisi valmistamaan ydinaseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvosteli jo vaalikampanjansa aikana Iranin ydinsopimusta. Trump on syyttänyt iranilaisviranomaisia terrorismin tukemisesta ja haluaa Iranille nykyistä tiukempaa valvontaa.