Hyppää sisältöön

Yhden silmin Berliini on ruma ja toisen mielestä viehkosti rujo – Molemmat ovat oikeassa

Maiseman perusteella vaikuttaa siltä, ettei Berliinin puisto-osastolla tarvitse tehdä lainkaan töitä.

Berliini. Tuttavani muisteli taannoin käyntiään Berliinissä. Hänen katseensa oli kiinnittynyt Berliinin puistoihin ja istutuksiin. Harmoniaa kaipaava silmä ei levännyt.

Olen nyt vuodenvaihteesta lähtien tarkkaillut Berliinin julkista tilaa sillä silmällä.

Toden totta, monet puistikot, pensasistutukset ja vihreät keitaat ovat erittäin huonosti hoidettuja.

Ruohokenttiä ei leikata, rikkaruohoja ei kitketä, nokkospuskat rehottavat pensastojen seassa, ja moni viheralue muistuttaa lähinnä viidakkoa.

Nurmea ei leikattu koko kesänä

Esimerkiksi Mittessä, Nordbahnhofin kupeessa on rantalentopallokenttiä. Aivan hiekkakenttien vieressä on iso puistikko, joka näyttää hylätyltä pakettipellolta puolitoistametrisine saviheinineen.

Uutukaisen tiedustelupalvelun päämajan pihanurmea ei leikattu kertaakaan koko kesänä. 

Oraanpuolustajien, vaihtoehtoväen ja hipstereiden vintage-Mekan, Mauerparkin takana on pläntti, jonka kaunistaminen on aloitettava risusavotalla ja vesakontorjunnalla.

Esimerkkejä villistä vihreästä vapaudesta olisi loputtomiin. Vaikuttaa siltä, että Berliinin puisto-osasto on haluttu työpaikka – mitään ei tarvitse tehdä.

Berliini romantisoi rappion

Asialla on myös toinen puoli, joka liittyy olennaisesti Berliiniin syvimpään olemukseen. Berliini sykkii rujoa ja dekadenttia romantiikkaa.

Friedrichshainin, Kreuzbergin, Neuköllnin ja Prenzlauer Bergin kulmat ovat täynnä rakennemuutoksen jälkeensä jättämiä tehdashalleja, varastoja ja konepajoja, joiden sisuksissa rehottaa nyt mitä moninaisin luova hulluus.

Berliiniläiset ovat ottaneet omaehtoisesti elintilaa haltuunsa ja puhaltaneet näihin hylättyihin neliöihin uuden elämän.

Ei niin ränsistynyttä veturihallia, etteikö sen uumeniin ole innovoitu jotain, joka palvelee jonkun segmentin syvimpiä henkisiä tai ruumiillisia tarpeita.

Kahviloita, rock-klubeja, keilahalleja, tanssistudioita ja kiipeilyseiniä on nyt siellä, missä ennen virtasi rasvakourien hiki.

Juuri tässä piilee se juju, joka vetää monia nuoria ja nuorekkaita ihmettelemään ja aistimaan Berliinin ilmapiiriä.

Berliini muuttuu ja luo itseään koko ajan uudelleen. Se kierrättää betoninsa ja teräksensä.

Se romantisoi rappion ja ränsistyneet seinät, eikä ole moksiskaan, jos pujo ja paju valtaavat puiston.

Kaikki kukat kukkivat – ja välillä polttaa nokkonen.

.
.