Hyppää sisältöön

Kuntaministeri Anu Vehviläinen vaatii: Syytteessä olevien Kittilän kuntapäättäjien astuttava syrjään välittömästi

Jos niin ei käy, Lex Kittilän toimeenpano on ministerin mukaan ainoa vaihtoehto.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kuntaministeri kuvaa Kittilän tilannetta äärimmäisen poikkeukselliseksi ja vakavaksi. Kittilästä on luvattu valtiovarainministeriölle 12.10. annetussa vastauksessa, että syytteessä olevien tilannetta käsitellään kunnanvaltuuston kokouksessa marraskuun puolivälissä. Se on Vehviläisen mukaan auttamatta liian myöhään.

– Toivon todella, että he arvioivat tilanteen hyvin pikaisesti ja välittömästi ryhtyvät toimiin luottamustehtävien hoidon osalta.

Syytteessä olevien täytyy siis ministerin mukaan jäädä pois luottamustehtävistä välittömästi ja niin pitkäksi aikaa kun oikeusprosessi kestää. Jos he eivät itse vetäydy, on valtuuston tehtävä päätös.

Jos niin ei käy, on ministerin mukaan aika ottaa käyttöön Lex Kittilä.

– Se on minusta aika lailla selvä asia.

Lex Kittilä antaa valtiovarainministeriölle oikeuden puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon. Ministeriön nimittämä selvityshenkilö tai selvitysryhmä tekee ehdotuksen toimenpiteistä, joilla kunnan hallinto palautetaan lainmukaiseksi. Ministeriöllä on myös viime kädessä oikeus pidättää kunnan luottamushenkilö luottamustehtävistään.

– Se mitä kuntalaissa sanotaan, niin sen mukaan pitää pystyä toimimaan. Tämä on koko kuntakentän uskottavuuden kannalta tärkeää, että kuntalain määräyksiä noudatetaan.

Kesäkuussa voimaan astuneen uuden kuntalain mukaan jo esitutkinnassa olevien luottamushenkilöiden pitää jäädä pois luottamustehtävistään, mutta Kittilässä näin ei ole tapahtunut.

Valtiovarainministeriön tiedotteessa todetaan, että ministeriöllä on valmius käynnistää "poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn valmistelu" eli Lex Kittilän toimeenpano nopealla aikataululla. Tarvittaessa selvityshenkilö tai -ryhmä tekee valtuustolle esityksen keinoista, joilla hallinto palautetaan lainmukaiseksi. Kunnanvaltuuston pitää käsitellä esitys ilman viivytystä.

Otsikkoa korjattu 13.53. Otsikossa luki, että ministeri vaati valtuutettujen eroa. Kuntaministeri vaatii valtuutettujen jäämistä pois luottamustehtävistään oikeusprosessin ajaksi.

Lue myös:

Kivisaari: Kittilässä syytettyjen asema selviää valtuuston kokouksessa marraskuussa

Rikosoikeuden professori Pekka Viljasen mukaan Kittilän tilanne on erittäin poikkeuksellinen: "Nämä ovat kovia syytteitä"

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista