Hyppää sisältöön

1970-luvulla jumalanpilkasta rangaistuksen tuonut Sikamessias nosti uuden porun – adressi vaatii taidemuseota poistamaan teoksen näyttelystä Kouvolassa

Vuonna 1969 tehty Sikamessias on esillä taidemuseossa Kouvolassa.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Taiteilija Harro Koskisen teos Sikamessias on joutunut yleisön hampaisiin Kouvolassa. Koskinen kertoo Facebookissa, että 27 kouvolalaista on vaatinut kirjallisesti poistamaan teoksen näyttelystä. Heidän mielestään teos on kristinuskon vastainen.

Kaupungin aikuisväestön lautakunnalle on tehty pyyntö, että teos pitäisi poistaa näyttelystä.

Adressissa todetaan, että:"Me allekirjoittaneet kouvolalaiset osoitamme syvän surumme seuraavasta syystä: Taidemuseo Poikilon Suomi 100 näyttelyssä on esillä Sikamessias-teos, joka pilkkaa törkeästi vapahtajaamme Jeesusta Kristusta ja hänen ristinkuolemaansa koko maailman syntien sovittamiseksi. Pyydämme, että "taideteos" poistetaan välittömästi häpäisemästä Suomi100-vuotta näyttelyä."

Näyttely on ollut avoinna Poikilossa syyskuun puolivälistä lähtien. Palaute on otettu museossa vastaan asiallisesti, mutta näyttelypolitiikkaa ei aiota muuttaa sen takia. Lähtökohtaisesti teos on esillä näyttelyn loppuun 7. tammikuuta 2018 saakka.

– Ihmiset saavat ilmaista mielipiteensä ja saavat vedota päättäviin elimiin. Ymmärrän, että joidenkin ihmisten vakaumusta tai uskonnollisia tunteita kaikki uskontoa koskevat teokset voivat häiritä tai loukata, sanoo Poikilo museonjohtaja Elina Bonelius.

Esillä myös muita aikanaan kohua aiheuttaneita teoksia

Näyttelyn muissakin teoksissa käsitellään kiistanalaisia aiheita. Joukossa on muun muassa Pekka Jylhän installaatio Viha, joka käsittelee sisällissotaa sekä Henri Erikssonin piirroksia punaisten vankileiriltä. Myös Ilja Glazunovin vuonna 1973 valmistunut Urho Kekkosen muotokuva aiheutti polemiikkia omana aikanaan.

Sikamessias on valmistunut vuonna 1969, jolloin se herätti runsaasti keskustelua. Teos toi tekijälleen Harro Koskiselle jumalanpilkkarangaistuksen ja sakkotuomion vuonna 1974.

– Olen hämmentynyt. Luulin, että tämä olisi loppuunkoluttu asia jo. Uskonnolliset tunteet on herkkiä ja ne aiheuttavat helposti reaktioita, pohtii museojohtaja Elina Bonelius.

Bonelius itse pitää Sikamessiasta hienona ja taidehistoriallisena teoksena. Häntä teos ei loukkaa.

– Pidän sitä ilmapiirin lämpömittarina. Sen esillepano kertoo siitä, minkälainen ilmapiiri yhteiskunnassa on. Meidän tapauksessa se kertoo, millainen ilmapiiri Kouvolassa on tällaisten asioiden suhteen, sanoo Poikilo museonjohtaja Elina Bonelius.

Teoksesta on tullut toinenkin palaute suoraan museolle. Myös siinä oli uskonnollinen viittaus.

.
.