Ruotsi aikoo jatkaa rajatarkastuksia Tanskan rajalla EU:n aikarajasta huolimatta

Ruotsi hakee nyt tarkastuksia uudella perusteella. Myös Tanska, Itävalta ja Saksa ovat pyytäneet lupaa jatkaa tarkastuksiaan.

rajavalvonta
Tilapäisiä rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015.
Rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015. Stig-Åke Jonsson / EPA

*LUXEMBURG *Rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin rajalla näyttäisivät jatkuvan, vaikka EU:n kahden vuoden määräaika umpeutuu.

Ruotsin hallitus ilmoitti torstai-iltana Euroopan komissiolle, että se haluaa jatkaa rajatarkastuksia Tanskan rajalla. Nykyisten tarkastusten määräaika päättyy marraskuussa. Käytännössä Ruotsin tarkastukset ovat olleet viime aikoina pistokokeita.

EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen sääntöjen mukaan tarkastukset pitäisi lopettaa kahden vuoden jälkeen. Ruotsi kuitenkin kiertää vaatimuksen sillä, että se vetoaa nyt turvallisuussyihin. Alunperin rajatarkastukset aloitettiin syksyllä 2015, kun Eurooppaan tuli Balkanin kautta paljon turvapaikanhakijoita.

– Turvallisuustilanne on Euroopassa sellainen, että rajoja pitää valvoa, sanoi Ruotsin sisäministeri Morgan Johansson aamulla saapuessaan EU:n sisäministerikokoukseen.

Johanssonin mukaan myös Tanska, Saksa ja Itävalta ovat ilmoittaneet komissiolle haluavansa jatkaa omia tarkastuksiaan.

"Jos Schengen kuolee, Eurooppa kuolee"

Koska maat vetoavat nyt eri pykälään kuin ennen, kahden vuoden määräajan ei pitäisi rajoittaa niiden mahdollisuuksia jatkaa tarkastuksia.

Johansson kertoi puhuneensa asiasta maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulosin kanssa, joka oli ollut tarkastusten jatkamisesta eri mieltä.

– Kaikki haluavat palauttaa Schengen-alueen säännöt voimaan, mutta turvallisuustilanne Euroopassa on erilainen tänään kuin silloin kun se perustettiin, Johansson sanoi.

Komissio puolustaa vapaata liikkuvuutta.

– Mitä teemmekään, sen on oltava linjassa poliittisen tavoitteen kanssa, joka on rajojen pitäminen vapaana tarkastuksista, Avramopoulos sanoi.

– Jos Schengen kuolee, Eurooppa kuolee, hän jatkoi.