"Käytettiin selvää kieltä" – Suomi kertoi Turkin suurlähettiläälle vakavan huolensa suomalaistoimittajan vankeustuomiosta

Turkin Helsingin-suurlähettiläs oli iltapäivällä ulkoministeriössä kuultavana. Tapaaminen oli pitkä ja käytetty kieli selkeää, kertoo valtiosihteeri.

Lehdistönvapaus
Toimittaja Ayla Albayrak.
Ayla AlbayrakJuha Heikanen / Yle

Turkin Suomen-suurlähettiläs Adnan Başağa on ollut ulkoministeriön kuultavana suomalaisen toimittajan Ayla Albayrakin Turkissa saaman vankeustuomion takia.

Valtiosihteeri Peter Stenlund ilmaisi lähettiläälle Suomen vakavan huolen Albayrakin saamasta kohtelusta ja Turkin sananvapaus- ja ihmisoikeustilanteesta.

– Viesti oli varsin selkeä, Stenlund sanoo.

– Minusta hän (lähettiläs) ymmärsi, että olemme huolissamme ja lupasi raportoida asiasta Ankaraan.

Albayrak on tuomittu Turkissa kahdeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi vankeuteen Turkin kurdialueella tekemänsä reportaasin takia.

Yle kertoi torstaina, miten Turkin viranomaiset yrittivät vaientaa Albayrakin.

Suomalaistoimittajan kahden vuoden vaino – Yle julkaisee vaiettuja yksityiskohtia, miten Turkki ajoi läpi tuomion “terrorismipropagandasta” Ayla Albayrakille

Stenlund keskusteli suurlähettiläs Başağan kanssa artikkelista, jonka perusteella Albayrak tuomittiin vankeuteen.

– Artikkeli edustaa normaalin laadukkaan journalismin periaatteita. On outoa, että se on voinut olla perusteena tuomiolle, Stenlund toteaa.

Valtiosihteeri muistutti sopimuksista

Valtiosihteeri Peter Stenlund muistutti suurlähettilästä sananvapautta koskevista sopimuksista, jotka Turkki on allekirjoittanut.

– Minusta tässä käytettiin selvää kieltä. Uskon, että on mahdollista vielä vaikuttaa asiaan.

Tapaamisessa keskusteltiin myös valitusoikeudesta ja Ayla Albayrakin mahdollisuuksista saada oikaisu tuomioon.

Suomen Ankaran edustusto seuraa tapauksen edistymistä. Asia on esillä myös EU:n ulkoasiainneuvostossa maanantaina.

Valtiosihteeri Stenlund matkustaa itse Ankaraan ja Albayrakin tuomio on esillä tapaamisissa. Matka oli sovittu jo ennen Albayrakin tuomiota.

Niinistö lähetti asiasta kirjeen Erdoğanille

Presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt asiasta kirjeen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille. Presidentin kanslia ei kerro Niinistön lähettämän kirjeen sisällöstä.

Aiemmin Niinistö on puhunut Turkin tilanteesta ja lehdistönvapauden heikentymisestä suurlähettiläspäivillä.

Yhdysvaltalaiselle Wall Street Journalille työskentelevä Ayla Albayrak on sekä Suomen että Turkin kansalainen. Hän on tällä hetkellä New Yorkissa.