Liittolaiset vaativat Katalonian aluehallinnon johtajalta lopullista itsenäisyysjulistusta

CUP-puolue ja ANC-järjestö eivät pidä järkevänä itsenäisyysjulistuksen lykkäämistä.

Katalonia
Katalonian itsenäisyyttä kannattavat ihmiset pettyivät Carles Puigdemontin puheeseen Barcelonassa 10. lokakuuta.
Katalonian itsenäisyyttä kannattavat ihmiset pettyivät Carles Puigdemontin puheeseen Barcelonassa 10. lokakuuta.Felipe Trueba / EPA

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont joutui perjantaina kasvavan painostuksen kohteeksi, kun separatistiliikkeen edustajat vaativat häntä julistamaan Katalonian lopullisesti itsenäiseksi Espanjasta.

Kaksi Puigdemontin tärkeää liittolaista kehottivat häntä olemaan haaskaamasta enää yhtään aikaa.

Puigdemont piti tiistaina alueparlamentissa pitkään odotetun puheen, jossa hän lykkäsi itsenäisyysjulistusta, jotta Espanjan kanssa voitaisiin neuvotella lähiviikkoina.

Hän sanoi Katalonian ansaitsevan itsenäisyyden, koska selvä enemmistö kannatti sitä kansanäänestyksessä.

Espanjan hallitus antoi Katalonialle aikaa maanantaihin saakka kertoa, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei. Hallitus ilmoitti, että vastauksen saatuaan se voi ryhtyä vastatoimiin. Se voisi lakkauttaa Katalonian autonomian väliaikaisesti.

Vasemmistopuolue ja kansalaisjärjestö tyytymättömiä

Äärivasemmistolainen CUP-puolue kirjoitti kirjeessään, että Puigdemontin tulisi jättää huomiotta Espanjan hallituksen uhkaukset Katalonian aluehallituksen haltuunotosta ja julistaa itsenäisyys.

Suuria mielenosoituksia Katalonian itsenäisyyden puolesta järjestänyt kansalaisjärjestö ANC antoi myös lyhyen tiedotteen asiasta.

– Ei ole järkeä lykätä itsenäisyysjulistusta, kun ottaa huomioon Madridin kieltäytymisen vuoropuhelusta, ANC sanoi tiedotteessaan.

Osa Katalonian kahden puolueen hallituskoalition poliitikoista on antanut samansuuntaisia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Vain muutama koalition poliitikko on vaatinut malttia asiassa.

Katalonian aluehallinto ei ole toistaiseksi kertonut, mitä se aikoo tehdä.

Lähteet: AP