Ministeri Lindströmin "rautalankamalli" yhä kesken – paimenkirje vammaispalvelujen kilpailuttamisesta kuntiin vasta ensi viikolla

Lindström epäilee, että kaikissa kunnissa ei ole ymmärretty hankintalain kilpailutuspykäliä.

politiikka
Jari Lindström
Työministeri Jari Lindström (sin.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 28. syyskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi torstain kyselytunnilla lähettäneensä kuntiin paimenkirjeen, jossa opastetaan kuntia vammaispalvelujen kilpailuttamisessa.

Sellaista kirjettä ei kuitenkaan ole torstaina työ- ja elinkeinoministeriöstä lähtenyt, koska sitä vasta kirjoitetaan. Ylen tietojen mukaan kirje saadaan matkaan ensi viikolla.

Lindström lupasi "rautalankamallia", koska epäili että kaikissa kunnissa ei ole ymmärretty hankintalain kilpailutuspykäliä.

– Kuntien käytännöt ovat todella kirjavia. Jotkut osaavat käyttää hankintalakia, jotkut eivät, Lindström kuvasi tilannetta kyselytunnilla.

Vammaisten arki nousi kyselytunnilla esiin, koska keskiviikkoillan A-studiossa kerrottiin oululaisesta hoitokodista, jonka asukkaita hoitava firma oli vaihtunut kilpailutuksen seurauksena kahden vuoden välein. Joka kerta hoidon ja hoivan taso oli laskenut, hoitajat vaihtuneet ja asukkaiden arkiset virikkeet vähentyneet.

Ohjelman aikana ylittyi myös 50 000 allekirjoituksen raja ja kymmenen vammaisjärjestön alullepanema kansalaisaloite käsitellään eduskunnassa.