Seinäjoki peruskorjaa ensi vuonna kiinteistöjään ja rakentaa katuja ilman veronkorotuksia

Seinäjoen kaupunki on julkistanut tänään ensi vuoden budjettiehdotuksensa. Kaupunkilaisten verot eivät nouse, vaikka remontteja tehdään eri puolilla kaupunkia. Kaupungin talous alkaa olla tasapainossa monien vaikeiden vuosien jälkeen.

Aalto-keskuksen remontit jatkuvat Seinäjoella teatteritalon peruskorjauksella. Lähinnä tekniikan uusimiseen on varattu ensi vuodelle 2,5 miljoonaa euroa. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Kasvavan Seinäjoen kaupungin investointitahti jatkuu kiivaana. Investoinnit nielevät ensi vuonna reilut 37 miljoonaa euroa. Aalto-keskuksen peruskorjaus jatkuu teatteritalon tekniikkaremontilla.

Ensi vuoden aikana saadaan myös pitkälle tai osin kokonaan valmiiksi kaupungintalon ja virastotalon remontit. Suurimpiin remontteihin kuuluu myös jäähallin peruskorjaus ja vanhan keskussairaalarakennuksen muutostyöt.

– Koko talonrakennuksen investointiohjelma on olemassa olevien tilojen muutoksia ja saneerauksia. Upouusia kohteita ei ole mukana, selvittää kaupungin rahoitusjohtaja Aaro Honkola.

Seinäjoen katuja rakennetaan ensi vuonna 11 miljoonalla eurolla. Miljoonia nielevät muun muassa keskustan torikannen rakennustyöt. Joupissa puolestaan varaudutaan katurakentamisilla Ideaparkin tuloon.

– Tonttituotanto on edelleen voimakasta. Haluamme tarjota monipuolisia tontteja niin kantakaupungissa kuin liitoskunnissakin.

Peruspalveluihin kymmeniä uusia työntekijöitä

Seinäjoki palkkaa peruspalveluihinsa ensi vuonna 34 uutta työntekijää. Henkilöstöä palkataan sosiaali- ja terveyspalveluihin, kouluihin ja varhaiskasvatukseen.

Merkittävä osa uusista tehtävistä avautuu loppuvuonna valmistuvaan Taika-päiväkotiin, joka sijaitsee Pohjan kaupunginosassa. Aaro Honkola myöntää, että uuden henkilöstön määrä on suurempi kuin aikoihin.

– Kyllä se meidän oloissa ja viime vuosiin verrattuna on suhteellisen paljon. Pitää kuitenkin muistaa, että kun mennään niukoilla henkilöstösuunnitelmilla muutamia vuosia, tulee eteen vääjäämättä se vuosi, jolloin tulee lisäresurssien tarve, rahoitusjohtaja Aaro Honkola perustelee.

Verot eivät nouse

Seinäjokelaisten verot eivät nouse ensi vuonna. Talousarvioehdotuksen mukaan sekä tuloveroprosentti että eri kiinteistöverot pysyvät ensi vuonna tämän vuoden tasolla. Seinäjoen tuloveroprosentti on 21.

Seinäjoen kaupungin budjetintekoa helpottivat syksyn myönteiset talousuutiset ja verokehitysuutiset. Rahoitusjohtaja Aaro Honkola on tehnyt jo vuosikymmeniä Seinäjoen budjetteja. Myönteisistä tuulista huolimatta budjetin laadinnassa oli jälleen oma vääntönsä.

– Alku näytti varsin hankalalta, kun kesän ensimmäistä versiota tehtiin.

Plussan puolella pysytään

Seinäjoen budjettiehdotuksessa tuloslaskelma on tasapainossa. Vuosikate nousee yli 20 miljoonaan euroon ja poistot ovat hieman tuota summaa pienemmät. Ylijäämää näyttäisi ehdotuksen mukaan tulevan 700 000 euroa.

Talousarvioehdotuksen alla on kaksi hyvää vuotta. Tämän vuoden tilinpäätös enteilee jo tässä vaiheessa ehkä noin viiden miljoonan ylijäämää. Vuonna 2016 Seinäjoki kirjasi 8,5 miljoonan ylijäämän.

Aaro Honkolaa huolettaa Seinäjoen taloudessa velkaantuminen. Ensi vuonnakin nettovelkaa tulee 11 miljoonaa euroa. Kokonaisvelkamäärä nousee noin 4 000 euroon per asukas.

– Meidän investointitaso on joka vuosi vuosikatetta korkeampi ja se johtaa velkaantumiseen.

Tytäryhtiöidensä lainoittamisesta kaupunki hyötyy ensi vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Kaupunki saa konsernin sisäisiä korkotuloja 5,5 miljoonaa. Kun kaupungin omat lainojen korkomenot ovat vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa, kassaan jää 3,5 miljoonan euron nettokorkotuotot.

– Se on merkittävä sumnma, Aaro Honkola sanoo.

Seinäjoen kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta lähiviikot. Valtuusto saa sen päätettäväkseen todennäköisesti 13. marraskuuta.