Pormestarit Vapaavuori ja Lyly Tampereella: "Kaupunkiseutujen menestyksestä hyötyvät myös pienet kunnat ja maakunnat"

Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly arvioivat maakuntauudistuksen tuovan vain yhden hallinnon portaan lisää ja karsivan kaupunkien mahdollisuuksia tehdä kokonaisvaltaista elinkeino-ja työllisyyspolitiikkaa.

maakuntauudistus
Yle Uutiset Pirkanmaa: Pormestarit Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Pormestarit Tampereella

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vieraili Tampereella perjantaina ensimmäistä kertaa pormestarikaudellaan. Ja tärkeä puheenaihe oli pormestarimalli, johon siirtymistä Helsingissä valmisteltiin viime valtuustokaudella.

– Otimme oppia kaikesta siitä, mitä Tampereella oli tehty, kiitteli Jan Vapaavuori.

Tampereen pormestari Lauri Lyly uskoo, että kaksi suurta kaupunkia viitoittavat muidenkin tietä kohti pormestarimallia.

– Itse uskon, että tulevina vuosina ja vuosikymmeninä tullaan pormestarimallia näkemään laajemminkin. Meillä on pisin kokemus Suomessa. Tämä oli hyödyllinen tapaaminen, historiallinen tapaaminen.

Ei vastakkainasettelua

Viime viikolla 21 Suomen suurimman kaupungin johtajat tapasivat Helsingissä Jan Vapaavuoren johdolla. Tätä ennen Vapaavuori ja Tampereen pormestari Lauri Lyly vaativat julkisuudessa jopa koko maakuntauudistuksesta luopumista.

Pormestarit ihmettelevät suurten kaupunkien esitysten saamaa kielteistä vastaanottoa. Lauri Lyly sanoo olevansa yllättynyt, että yritettiin rakentaa vastakkainasettelua kaupunkien ja maaseudun välille.

– Kaupungeilla on iso rooli Suomen kasvun aikaansaamisessa. Siitä hyötyvät niin maakunnat ja pienet kunnat, jos kaupunkiseutu menestyy. Me haluamme, että kaupunkiseudut menestyvät.

Ei lisää byrokratiaa

Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri tyrmää suurten kaupunkien esittämän kritiikin maakuntauudistusta kohtaan. Hän arvioi, että kaupungit ovat itse asiassa uudistuksen suurimpia hyötyjiä. Suurin osan maakuntavaltuutetuistakin olisi tulossa isoista kaupungeista.

Pormestari Jan Vapaavuori on täysin eri mieltä.

– Vaikka kaikki Uudenmaan maakuntavaltuutetut olisivat helsinkiläisiä, niin silti meille syntyy yksi hallinnon porras lisää. Meille syntyy väistämättä jännitteitä niitten välille. Ja syntyy joka tapauksessa asetelma, jossa kaupunkien mahdollisuus tehdä kokonaisvaltaista elinkeino-ja työllisyyspolitiikkaa pienenee.