Ehdotus: Nuoret pitäisi vapauttaa tarkastusmaksuista – Pummilla matkustaminen voi pilata nuoren elämän

Pieneltä tuntuvista vanhoista rikkeistä voi tulla isoja ongelmia nuorten opiskelulle ja työnsaannille.

maksuhäiriöt
Mopo ja poliisiauto.
Toni Pitkänen / Yle

Oman elämän rakentaminen voi olla kiinni vanhasta maksamattomasta moposakosta syntyneestä maksuhäiriömerkinnästä. Asia on selvinnyt sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon vetämän työryhmän työssä, jossa haettiin keinoja parantaa vaikeuksissa olevien nuorten mahdollisuuksia opiskeluihin ja työhön.

Professori Hiilamon mukaan vanha velka ja maksuhäiriömerkintä aikuisuuden kynnyksellä on monelle nuorelle iso ongelma. Nuoret ennättävät velkaantua ennen kuin täyttävät 18-vuotta.

Hiilamon työryhmä esittää (siirryt toiseen palveluun) yhtenä keinona, että alle 25–vuotiailla maksuhäiriömerkintä olisi voimassa vain vuoden eikä pysyvästi. Merkintä myös poistuisi, kun se maksetaan.

Pienistä moposakoista tai tarkastusmaksuista tulee todella isoja ongelmia myöhemmässä elämässä

Heikki Hiilamo

Lisäksi alle 18-vuotiaat pitäisi vapauttaa joukkoliikenteen tarkastusmaksuista.

Maksuhäiriömerkinnät esteenä elämälle

– On hirveän vaikea lähteä rakentamaan itsenäistä elämää, kun tavallaan pienistä moposakoista tai tarkastusmaksuista tulee todella isoja ongelmia myöhemmässä elämässä, professori Heikki Hiilamo havainnollistaa esimerkiksi opintolainaa hakevan nuoren tilannetta.

Maksuhäiriömerkinnän merkitys korostuu kun nuori hakee opiskelemaan, töihin tai omaan ensimmäiseen vuokra-asuntoon. Työryhmä haluaa nuorten osalta merkinnöistä eroon tai ainakin helpottaa nuorten tilannetta.

Hiilamon työryhmä selvitti hallituksen pyynnöstä 16–25-vuotiaille nuorille tarkoitettuja palveluita ja etuuksia sekä niihin liittyviä ongelmia.

Nuorille vain yksi etuus?

Työryhmältä pyydettiin erikseen esitystä yhdestä etuudesta, jolla parannettaisiin nuorten asemaa. He esittävät alle 25-vuotialle osallistumistuloa. Hallituksen toinen työryhmä pohtii parhaillaan muun muassa Hiilamon ryhmän esityksiä.

– Näillä pyritään siihen, että nuoret pärjäävät omilla panoksillaan ja voivat antaa osansa yhteiskunnan kehitykselle, Hiilamo ynnää ehdotuksien tavoitteita.

Työryhmän taustalla on huoli niiden nuorten määrän kasvusta, jotka eivät ole tutkintokoulutuksessa, töissä, kursseilla eikä varusmiespalveluksessa. Näiden nuorten määrä on ollut selvässä kasvussa viime vuosina ja heitä arvellaan olevan joka kymmenes koko ikäluokasta.

Poikia ja miehiä on heistä enemmän kuin tyttöjä ja naisia.

*Kuuntele myös: *Ajantasa: Pudokkaat ja porot