Viron entinen pääministeri ahdisteluskandaalissa – Rõivas eroaa parlamentin johtajistosta

Virolaisen liikemiesvaltuuskunnan Malesian-retken illanvietto meni överiksi. Nainen työnnettin uima-altaaseen vaatteet päällä.

Viron politiikka
Taavi Rõivas
Viron tunnetuimpiin poliitikkoihin kuuluva Taavi Rõivas on keskellä ahdisteluskandaalia.AOP

Viron konservatiivisen Reformipuolueen johtaviin nimiin kuuluvaa Taavi Rõivasta epäillään seksuaalisesta ahdistelusta. Rõivas on 38-vuotias poliitikko, joka oli viime ja toissa vuonna Viron pääministerinä.

Alunperin Eesti Päevalehen paljastama tapaus (siirryt toiseen palveluun) sattui virolaisen yritysvaltuuskunnan Kaakkois-Aasian matkalla syyskussa. Rõivas oli valtuuskunnan johtaja.

Kuala Lumpurissa Malesiassa eräät valtuuskunnan jäsenet järjestivät hotellissa juhlat, joihin kutsuttiin muun muassa paikkakunnalla asuvia virolaisia naisia.

Lehden mukaan yksi virolaisnainen kertoi, että valtuuskuntaan kuulunut mies oli vetänyt hänet tanssilattialta nurkan taakse, nostanut hameen ylös ja kähminyt häntä. Toisen naisen joku humalaisista miehistä tyrkkäsi vaatteet päällä uima-altaaseen, ja kolmannen naisen päälle kaadettiin juomat.

Rõivas pyysi anteeksi

Taavi Rõivas pyysi keskiviikkona valtuuskunnan puolesta anteeksi Kuala Lumpurin tapahtumia. Keskustelu on siitä lähtien vellonut sen ympärillä, mikä oli hänen oman osuutensa juhlien tapahtumissa.

Anteeksipyynnössään Rõivas myönsi (siirryt toiseen palveluun), että juhliin osallistunut naishenkilö esitti syytöksiä muun muassa Rõivasta itseään vastaan.

Rõivas antoi ymmärtää, että oli sopinut kyseisen naisen kanssa, ettei tapahtuneesta keskustella julkisuudessa nimillä.

Rõivas pyysi anteeksi paitsi juhliin osallistuneilta, myös omalta puolisoltaan ja lapsiltaan. Rõivasin vaimo Luisa oli Kaakkois-Aasian matkalla mukana, mutta Malesian tapahtumien aikana lomailemassa Balilla.

Poliittisia seurauksia

Taavi Rõivas on Viron parlamentin, Riigikogun varapuhemies. Siitä tehtävästä hän sanoo eroavansa (siirryt toiseen palveluun). Rõivas aikoi ilmoittaa erostaan Riigikogun tämänpäiväisessä istunnossa.

Reformipuolueesta ja parlamentista Rõivas ei aio erota.

Skandaali julkistettiin sikäli kiinnostavaan aikaan, että Virossa on viikonloppuna kunnallisvaalit. Joidenkin arvioiden mukaan useimmat Rõivasin kannattajat olivat kuitenkin jo ehtineet antaa äänensä ennakkoäänestyksessä internetissä.