Hyppää sisältöön

Erkkilä: Kuntaministeri Vehviläinen saisi hävetä Kittilä-lausuntoaan

Aiemmin perussuomalaisia, nyt Kuntalistaa edustava kittiläläinen kunnanvaltuutettu Akseli Erkkilä ei hyväksy kuntaministerin moitteita.

Akseli Erkkilä Kittilän valtuustosalissa 29. elokuuta 2016. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunnan päätösprosessien epäselvyyksistä syytteitä saanut valtuutettu Akseli Erkkilä (kuntalista) ei sulata kuntaministeri Anu Vehviläisen kommenttia, jonka mukaan syytteessä olevien Kittilän kuntapäättäjien olisi astuttava syrjään välittömästi.

– Kun [kuntaministeri Anu] Vehviläinen (kesk.), joka on kuitenkin keskustalainen ja jonka pitäisi kuntademokratiaa ja lähidemokratiaa kannattaa, menee sanomaan tällaista niin hän saisi minun puolestani hävetä.

– Valtuutetuthan itse arvioi oman jääviytensä, ja itse olen jäävännyt ainakin itseni kaikista niistä päätöksistä, jotka koskee tätä kunnanjohtaja-asiaa. Esimerkiksi se erosopimus, niin minä en ole ollut siitä päättämässä vaan olen jäävännyt itseni. Eli tällanen järjestelmä on jo olemassa, millä tällaset tilanteet vältetään.

Erkkilän mukaan riittää, että syytetyt jääväävät itsensä silloin, kun tehdään päätöksiä syytteeseen liittyvistä asioista. Hän on jäävännyt itsensä tällaisissa tilanteissa jo siitä alkaen, kun hänelle tuli tieto rikosepäilyistä, ja nyt istuu jo toinen valtuusto.

– Tässä on käyty vaalit ihan vastikään, ja ihmisillä on ollut tieto, itse olen tuonut aivan reilusti ilmi, että olen tässä hommassa epäiltynä. Ja siitä huolimatta olen kunnanvaltuustossa. Osa on tippunut pois.

"Lex Kittilä on typerä laki"

Ns. Lex Kittilä, jonka turvin valtionvarainministeriö voi puuttua mahdollisten kriisikuntien hallintoon, ei saa Erkkilältä ymmärrystä.

– Minusta ylipäätään tuo Lex Kittilä on typerä laki, sitä ei tarvittais, koska valtuutettujen pitäis itse jäävätä itsensä, ja jos ei jäävää, niin silloin voidaan äänestää joku jääviksi. Ja näistä päätöksistä voidaan valittaa, että siellä on ollut jäävejä päättäjiks, hallinto-oikeuden kautta, jos joku junkkuroi siellä. Tämä Lex Kittilä on lakina jo aika tarpeeton, ja minusta on aika irvokasta, että keskusta-hallitus on tuommosen lain säätäny.

Erkkilä on valmis jatkamaan valtuustossa. Marraskuussa Kittilän kunnanvaltuuston on tarkoitus käsitellä syytteeseen joutuneiden valtuutettujen asemaa. Erkkilä on asiassa jäävi eikä osallistu itse käytännössä päätöksentekoon, mutta hän ei näe mitään syytä sille, että valtuusto alkaisi erottamaan luottamushenkilöitä.

– Meillä on tehty hyvä tilinpäätös ja tuolla on muitakin asioita, on sote-uudistukset. Ja tässä on käyty vaalit välillä, kun äänestäjillä oli tiedossa nämä asiat, niin minusta siitä on jo poliittinen hinta maksettu.

.
.