Eduskunnassa koettiin kummia – oppositio voitti äänestyksen veteraanirahoista

Hallituksen unilukkarit nukkuivat kun perjantain lisätalousarvioäänestykseen liittyneen lausumaäänestyksen voittikin yllättäen opposition esitys.

poliittinen päätöksenteko
Krista Kiuru
Krista KiuruAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallituksen kesäisen uudelleenjärjestelyn seurauksena hallituksen ja opposition voimasuhteet ovat hyvin tasan. Jos kaikki edustajat ovat läsnä hallituksella on 105 ääntä ja oppositiolla 95. Puhemies ei äänestä.

Jo heti hallituksen muodostamisen jälkeen puhuttiin, että hallituksella on nyt kova homma vahtia, että hallituksen esityksen läpimenoon tarvittava määrä kansanedustajia on aina äänestyksessä paikalla.

Perjantaina ei ollut. Ensi kertaa tämän hallituksen aikana opposition lausumaesitys voitti äänin 71-70. Poissa oli 58 edustajaa. Hallituspuolueiden "unilukkarit" siis nukahtivat!

Äänestys koski tämän vuoden toista lisätalousarviota ja SDP:n Krista Kiurun siihen tekemää lisälausumaa. Se kuului näin:

”Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävät määrärahat veteraanien kuntoutukseen ja kotiin vietäviin palveluihin ja arvioi jatkossa määrärahan tason todellisen tarpeen mukaan."

Käytännössä Kiuru vaatii, että kun talous kasvaa ja verotulot lisääntyvät, niin niistä on ohjattava lisää myös veteraaneille eikä pelkkään velanmaksuun.

Ensimmäisessä äänestyksessä luvut lausuman puolesta ja vastaan olivat 70-70, poissa oli 59 kansanedustajaa. Kun äänet menevät tasan, on järjestettävä suljettu lippuäänestys.

Siinä Kiurun esitys eli oppostio jyräsi hallituksen rivit äänin 71-70, poissa oli 58 edustajaa.

Käytännössä tämän vuoden lisätalousarvio hyväksyttiin, mutta siihen lisättiin nyt Kiurun lausuma veteraanirahoista. Lisätalousarviossa tulopuolelle kirjataan runsas miljardi euroa, jotka käytetään 18,5 miljoonaa euroa lukuunottamatta velanmaksuun.