Turun uusi kaupunginjohtaja on Minna Arve – voitti yhdellä äänellä

Minna Arve tunnetaan myös kokoomuksen entisenä puoluesihteerinä.

Turku
Minna Arve
Kalle Mäkelä / Yle

Turun uudeksi kaupunginjohtajaksi on valittu kokoomuksen Minna Arve. Turun kaupunginvaltuusto päätti asiasta kokouksessaan maanantai-iltana.

Minna Arve voitti äänestyksen äänin 34–33. Äänestys tehtiin suljettuna lippuäänestyksenä. Lippuäänestystä pyysivät valtuutetut Pauli Kossila (kesk.) ja Ville Tavio (ps.).

Kaupunginvaltuutetut saivat käyttää kannatuspuheenvuoroja, ja niitä käytettiinkin runsaasti.

Minna Arvea puheenvuoroissa kannattivat muun muassa avauspuheenvuoron pitänyt Pentti Huovinen (kok.), kokoomuksen Petteri Orpo ja Ilkka Kanerva, sekä RKP:n Ulla Achrén. Myös vihreiden valtuustoryhmän enemmistön äänet menivät Arvelle.

Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuustoryhmät asettuivat Jarkko Virtasen taakse. Puheenvuoroja pitäneistä valtuutetuista Virtasta kannattivat muun muassa Pauli Kossila (kesk.), Jaana Auvinen (sin.) ja Ville Auvinen (kd.).

Turun elinkeinoelämän tuntija

Minna Arve on 42-vuotias syntyperäinen turkulainen. Hän on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Perniössä. Arve on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja kauppatieteiden maisteri. Hän työskentelee Turun kauppakamarin toimitusjohtajana. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Tyksin sisätautiosastolla.

Turun kaupunginvaltuustossa Minna Arve on istunut vuodesta 2004 alkaen. Vuosina 2010–2014 Arve on toiminut kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kokoomuksen puoluesihteerinä Arve toimi 2014–2016.

Minna Arve on aikaisemmin kuvaillut vahvuuksikseen kaupunginjohtajana muun muassa sen, että hän hänellä on laajat verkostot sekä Suomessa että maailmalla. Arve on myös kertonut tuntevansa hyvin Turun alueen elinkeinoelämän.

Pesti säilyy kokoomuksella

Turun kaupunginjohtajan pesti säilyy siis kokoomuksella. Samaa puoluetta edustavat myös nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja häntä edeltänyt Mikko Pukkinen.

Suomen muissa suurissa kaupungeissa johtopestit ovat kokoomuksen tai SDP:n hallussa. Helsingin pormestarina toimii Jan Vapaavuori, Espoossa kaupunginjohtajana on Jukka Mäkelä.

Tampereella ja Vantaalla puolestaan hallitsevat sosiaalidemokraatit, kun Tampereen pormestarina on Lauri Lyly ja Vantaan kaupunginjohtajana Kari Nenonen.

Turun kaupunginvaltuusto
Kaupunginjohtajan valinta sai valtuustosalin yleisölehterit täyteen. Kalle Mäkelä / Yle

Tehtävä neljän vuoden määräaikainen

Turun kaupunginjohtajaksi haettiin kunnallishallintoon perehtynyttä, rohkeaa ja näkemyksellistä johtamisen ammattilaista. Paikkaa haki kaikkiaan 15 henkilöä. Kaupunginhallitus kutsui heistä haastatteluun neljä: Minna Arven lisäksi Jarkko Virtasen (sd.), Kari Häkämiehen (kok.) ja Ville Itälän (kok.). Haastattelujen jälkeen Häkämies ja Itälä vetäytyivät kaupunginjohtajakisasta.

Turun nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell siirtyy marraskuussa Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi. Hän ehti toimia kaupunginjohtajana seitsemän vuotta.

Uuden kaupunginjohtajan toimi on määräaikainen ja kestää neljä vuotta. Turun on tarkoitus päättää valtuustokauden puolivälissä, ottaako se tulevaisuudessa käyttöön pormestarijärjestelmän.

Kaupunginjohtajan palkka on 15 000 euroa kuukaudessa.

Juttua korjattu klo 21.27: Korjattu Ville Auvisen puolue oikeaksi.