Venäläiset ostosmatkailijat alkavat taas vyöryä Suomeen – uusi hittikohde on Pohjois-Karjala

Venäläiset ovat silti epävarmoja haluavatko suositella Suomea matkakohteeksi.

matkailu
Autoja jonottaa Nuijamaan tulliin.
Venäläisten matkailijoiden määrä ja rahankäyttö on notkahduksen jälkeen lähtenyt taas kasvuun Suomessa.Yle

Alle puolet Kaakkois-Suomessa matkailevista venäläisistä on valmis suosittelemaan Suomea matkailumaana.

Etelä-Karjalassa matkailevista 47 prosenttia on ehdottomasti valmis suosittelemaan Suomea, Kymenlaakson luku on 40 prosenttia.

Sen sijaan Pohjois-Karjalassa peräti 75 prosenttia ja pääkaupunkiseudullakin yli puolet venäläismatkailijoista suosittelee Suomea loma- tai matkakohteeksi.

Tiedot ilmenevät Tutkimus- ja Analysointikeskus Oy:n tekemästä selvityksestä Suomen ja Venäjän välisillä raja-asemilla.

– Pohjois-Karjala ei ehkä ole sen vetovoimaisempi kuin esimerkiksi Kaakkois-Suomikaan. Ilmiötä saattaa selittää se, että Pohjois-Karjalaan tullaan pääasiassa Petroskoista ja Karjalan tasavallasta. Siellä tulotaso, ostovoima ja elinolosuhteet muutenkin ovat vaatimattomampia kuin esimerkiksi Pietarin suunnalla, josta tullaan Kaakkois-Suomeen, selittää kyselyn tulosta toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja Analysointikeskus Oy:stä.

Nurkan mukaan Kaakkois-Suomessa oltiin 15 vuotta sitten samanlaisessa tilanteessa kuin Pohjois-Karjalassa nyt.

– Venäläiset kokevat Pohjois-Karjalan hohdokkaaksi ja hienoksi.

Nurkan edustama markkinatutkimusyritys on perustettu Lappeenrannassa vuonna 1991. Se on tehnyt matkustamiseen liittyvää tutkimusta rajoilla vuodesta 1997 lähtien. Yritys haastattelee vuosittain suomalaisilla raja-asemilla noin 20 000 matkailijaa, myös muita kuin venäläisiä.

Kaakossa kannattaa herätä

Vaikka venäläiset Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa epäröivätkin Suomen suosittelemista matkailukohteeksi, riittää heitä matkailijoina vielä runsain mitoin.

Vuonna 2015 alkaneen notkahduksen jälkeen venäläisten matkailu ja rahankäyttö Kaakkois-Suomessa on kääntynyt jälleen kasvuun. Tänä vuonna venäläisten arvioidaan tekevän Kaakkois-Suomeen yli 2,6 miljoonaa matkaa, mikä on lähes 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Matkustushalukkuuteen vaikuttaa se, paljonko ruplalla saa euroja.

Rahaa venäläismatkailijat ovat kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä käyttäneet keskimäärin 235 euroa per henkilö. Summa on runsaat 60 euroa enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna ja lähes yhtä paljon kuin vuonna 2014. Rahaa venäläiset käyttävät eniten elintarvikkeisiin, astioihin ja muihin taloustavaroihin, makeisiin sekä aikuisten vaatteisiin.

Venäläisten matkailijoiden suositteluhalukkuudesta halutaan olla selvillä jatkossakin. Asiaa selvitettiin viime vuonna vasta toisen kerran, hieman eri muodossa kuin vuonna 2015.

Pasi Nurkan mielestä suositteluhalukkuutta mitanneisiin ensimmäisiin tietoihin kannattaa Kaakkois-Suomessa havahtua.

– Suomessa on kilpailua matkailijoista. Kyllä pietarilaiset pääsevät muuallekin matkailemaan. Eivät he automaattisesti Kaakkois-Suomeen tule.