Hyppää sisältöön

Yritys: Kittilän kunnanvaltuuston pitää kokoontua heti

Kittilän kunnanvaltuuston entinen puheenjohtaja Inkeri Yritys (OMK) ihmettelee, miksi nykyinen puheenjohtaja ei ole jo lähettänyt kutsua ylimääräiseen kokoukseen.

Inkeri Yritys vasemmistoliiton eduskuntavaalikampanjan aikana 2015 Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Inkeri Yritys on niitä harvoja kittiläläisiä kuntapäättäjiä, jotka istuivat valtuustossa viime kaudella mutta eivät ole saaneet syytettä mm. törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Viime valtuustokaudella Yritys edusti vasemmistoliittoa, ja nykyiseen valtuustoon hänet valittiin sitoutumattomalta Oikeudenmukainen Kittilä -yhteislistalta.

Yritys ei ymmärrä niitä kommentteja, että Kittilässä voitaisiin odottaa rauhassa marraskuun 19. päivän kokousta ennen kuin syytettyjen asemasta tehdään päätöksiä – tai että syytetyt voisivat jatkaa valtuutettuina niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

– Olen ollut jo pidemmän aikaa sitä mieltä, että heidän pitäisi vetää itse johtopäätökset ja vetäytyä syrjään. Onhan se ihan itsestään selvää, että semmosta tilannetta ei pitäisi olla missään Suomen kunnassa, että suurta osaa kunnan päättäjistä epäillään törkeistä virkarikoksista kuntaa vastaan. Kunnan päätöksenteon tulee olla luotettavaa ja uskottavaa.

Yritys odotteli koko perjantain kutsua kiireelliseen kunnanvaltuuston kokoukseen. Ainakaan vielä iltapäivällä mitään kutsua ei kuulunut. Koko ajan taustalla on pelko siitä, että valtiovarainministeriöllä loppuu kärsivällisyys ja Lex Kittilä otetaan käyttöön.

– Minusta se kuulostaa aika ihmeelliseltä näin vakavassa tilanteessa. Olen koko päivän odottanut jo, että ylimääräinen kokous kutsutaan koolle ja valtuusto kokoontuu tämän asian tiimoilta mahdollisimman pian. Mitään kutsua ei ole kuulunut eikä mitään yhteydenottoa edes.

– Tässähän on valtuuston puheenjohtajalla [vasemmistoliiton Aki Nevalaisella] kova rooli tässä asiassa ja tilanteessa, sillä kuntalaki velvoittaa kunnanvaltuustoa ja valtuuston puheenjohtajaa toimimaan. Tilanne on todella vakava nyt Kittilässä.

.
.