1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkman hallituksen EMU-linjauksista: Pohjapaperi on hyvä, mutta pitää varautua tinkimään

Emeritusprofessori Sixten Korkman olisi valmis löysäämään yksimielisyyssääntöjä euroalueen päätöksenteossa.

Sixten Korkman
Sixten Korkman.
Henrietta Hassinen / Yle

Aalto-yliopistosta eläköitynyt professori Sixten Korkman näkee paljon hyvää hallituksen laatimassa muistiossa Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämiseksi. Korkman myös uskoo, että Suomen linjauksille löytyy kannatusta etenkin Saksasta, Itävallasta ja Alankomaista.

– Tämä hallituksen pohjapaperi on hyvä pohja Suomen neuvotteluille ja se on minusta hyvin laadittu. En näe mitenkään epätoivoisena niitä neuvotteluja, joita tullaan käymään. Suomihan ei voi sanoa ”ei” kaikessa.

Kohta, jossa olisi paikka pienelle tinkimiselle, on eurojärjestelmän päätöksenteko. Sitä on useaan otteeseen ehdotettu muutettavaksi siten, että luovuttaisiin ainakin joissakin tapauksissa tiukoista yksimielisyysvaatimuksista. Määräenemmistöpäätöksiin siirtymistä ehdotti muun muassa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker muutama viikko sitten pitämässään linjapuheessa.

– Luulen, että olisi viisasta, jos siitä [yksimielisyysvaatimuksesta] voisi tinkiä jollain tavalla. Täyden yksimielisyyden vaatimus tarkoittaa usein sitä, että mitään päätöksiä ei pääse syntymään, Korkman sanoo.

Yhtenä paperin tärkeimmistä kohdista Korkman pitää pankkiunionin saattamista lopulliseen muotoonsa kunnollisen talletussuojan kanssa.

– Ekonomistikunnassa on omaksuttu hyvin laajasti näkemys, joka minullakin on, että pankkiunioni on tässä se olennaisin idea. Ilman yhteistä talletusvakuutusjärjestelmää se on kyllä torso, Korkman sanoo Ylen haastattelussa.

Korkman muistuttaa, että euro-alueella on edelleen se tilanne, että monessa maassa pankkien taseissa on paljon ongelmaluottoja. Niiden määrä on vähentynyt, mutta ne ovat edelleen uhka pankkijärjestelmälle.

Lisäksi Korkman tähdentää, että vihdoin ja viimein olisi aika saada aikaan säännöt, joilla rajoitetaan pankkien mahdollisuuksia haalia holveihinsa kotivaltion joukkovelkakirjoja.

– Rajoittamista voidaan tehdä eri tavoin. Joko rajoittamalla velkakirjojen käyttöä vakuuksina, luopumalla oletuksesta että ne ovat riskittömiä pankkisäätelyssä tai sitten vain asettaa rajoja sille, että kuinka paljon saa sijoittaa yhden valtion liikkeelle laskemiin velkakirjoihin, Korkman luettelee.

Komission kanta Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämislinjauksiin kuullaan joulukuun alussa.

Lue seuraavaksi