1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. noituus

Malawi ryhtyy vampyyrien ja noituuden vastaisiin toimenpiteisiin

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut epäiltyjä vampyyreja etsivien väkijoukkojen käsissä.

Noituus
Malawi markkinat.
Vuohia myytiin Mdekan torilla Malawin Salimassa toukokuussa 2017.Aaron Ufumeli / AOP

Malawin presidentti Peter Mutharika varoitti perjantaina epäiltyjä vampyyreja, että heidän pitää lopettaa ihmisten pelotteleminen. Hän myös käski kyläpäälliköitä laittamaan noituuden kuriin.

Itä-Afrikassa sijaitsevassa maassa on ollut syyskuun puolivälistä lähtien väkivaltaisuuksia, kun ihmisiä vampyyriyden harjoittamisesta syyttäneet väkijoukot ovat riehuneet.

Lain omiin käsiinsä ottaneet kostajat ovat tappaneet ainakin seitsemän ihmistä, joita on epäilty ihmisveren juomisesta osana maagisia rituaaleja.

– Jos ihmiset harjoittavat noituutta imeäkseen toisten ihmisten verta, niin minä otan asian hoitooni. Pyydän heitä lopettamaan tällaisen toiminnan välittömästi, Mutharika sanoi.

Viranomaiset ovat joutuneet julistamaan ulkonaliikkumiskieltoja maan eteläosissa vampyyrihuhujen takia. YK veti maanantaina henkilöstönsä alueilta, joilla väkivaltaisuuksia on esiintynyt.

Presidentti puhui asiasta Mosambikin rajan lähellä sijaitsevalla Mulanjen alueella, jossa vampyyrihysteria on ollut laajinta.

Usko noituuteen on yleistä Malawin maaseudulla. Maa on yksi maailman köyhimmistä. Monet kansalais- ja avustusjärjestöt toimivat Malawissa.

Edellisen kerran vampyyrihuhut aiheuttivat väkivaltaisuuksia Malawissa vuonna 2002.

Lähteet: AFP, Reuters