Kurdijoukot vetäytyvät Kirkukissa välttääkseen yhteenoton Irakin armeijan kanssa

Molemmat osapuolet ovat koonneet sotajoukkoja Kirkukin miljoonakaupungin tuntumaan.

Kirkuk
Irakin poliisivoimien panssariajoneuvo Kirkukin eteläpuolella 13.10.2017.
Irakin poliisivoimien panssariajoneuvo Kirkukin eteläpuolella 13. lokakuuta.Murtaja Lateef / EPA

Kurdijoukot valmistautuvat Irakin armeijan hyökkäykseen Kirkukin alueella Pohjois-Irakissa. Alueelle on tuotu tuhansia kurdien peshmerga-joukkojen sotilaita.

Kurdihallitus kertoo, että sen saama tiedustelutieto osoittaa Irakin armeijan valmistautuvan hyökkäykseen. Irakin armeija on tuonut seudulle panssarivaunuja ja muuta raskasta kalustoa, kurdit kertovat.

Kurdijoukot ja Irakin armeija on ollut Kirkukin miljoonakaupungin ulkopuolella noin kolmen kilometrin etäisyydellä toisistaan. Tänään perjantaina kurdit vetäytyivät muutaman kilometrin verran välttääkseen konfliktin syttymisen vahingossa.

Alueella, jolta joukot väistyivät, asuu pääasiassa Irakin hallitusta tukevia turkmeeneja, jotka ovat shiiamuslimeja.

Irakin kartta jossa Kirkuk
Yle Uutisgrafiikka

Kurdit valtasivat Kirkukin ja sen lähellä olevat runsaat öljylähteet vuonna 2014, jolloin Isis-terroristijärjestö yritti ottaa ne haltuunsa.

Irakin hallitus on vaatinut, että kurdien on luovutettava hallitukselle takaisin ne alueet, jotka eivät kuulu kurdien itsehallintoalueeseen. Hallitus on myös raivoissaan kurdien aikomuksesta muodostaa itsenäinen valtio.

Kirkukissa myös siviilit ovat ottaneet esille aseita. Uutistoimistojen paikalla oleville toimittajille asukkaat sanovat puolustavansa Kirkukia "kuolemaan saakka".

Kurdit eivät tosin ole enemmistössä Kirkukin asukkaista.

Lähteet: Reuters, QAFP