1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Trumpin Iran-päätökselle haukkuja, hakukone näyttää hirviluvat, syysloman alkuun vaihtelevaa säätä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Donald Trump antamassa lausuntoa Iranin ydinsopimusta koskevasta päätöksestään Valkoisen talon pihalla 13. lokakuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

ICAN tuomitsee Trumpin Iran-päätöksen

Nobelin rauhanpalkinnon saanut ydinaseiden vastainen kampanja ICAN arvostelee rajusti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä olla vaihvistamatta Iranin ydinsopimusta.

ICAN muistuttaa, että sopimus tarjoaa tien kohti uhan poistamista ja Trumpin ratkaisu vaikeuttaa vastaavien sopimusten tekoa jatkossa. Vuonna 2015 solmitun Iran-sopimuksen tarkoitus on rajoittaa maan ydinohjelmaa.

Erotetaanko Weinstein USA:n elokuva-akatemiasta?

Harvey Weinstein Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemian johto pitää tänään ylimääräisen kokouksen, jossa se käsittelee suhtautumistaan elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin.

Lukuisat naiset ovat tehneet valituksen Weinsteinista ja syyttäneet häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Maailmankuulun Oscar-gaalan järjestävä akatemia harkitsee, erottaako se Weinsteinin jäsenyydestään.

Missä saadaan eniten hirvipaistia?

Kuva: AOP

Taloudellisessa mielessä tärkeimmän riistaeläimemme hirven metsästys pääsee täyteen vauhtiin, kun perinteinen ajometsästys sekä koiran kanssa pyytäminen alkavat suurimmassa osassa maata tänään.

Montako kaatolupaa on myönnetty itäisimmissä kunnissa, joissa etenkin vasat joutuvat herkästi petoeläinten saaliiksi? Missä lupamäärä on kasvanut eniten viimevuotisesta? Katso hirven ja valkohäntäpeurojen pyyntiluvat hakukoneestamme.

Suomen vesihuoltoon suunnitteilla suuria muutoksia

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa remontoiva Sipilän hallitus pohjustaa suurta rakennemuutosta nyt myös maan vesihuoltoon.

Valtioneuvosto tilaa selvityksen ohjauskeinoista, joilla vesihuoltoon saadaan aikaan rakennemuutos siten, että laitosten toimintaedellytykset saadaan kohennettua kestävälle pohjalle niin taloudellisesti kuin ympäristönsuojelun kannalta.

"Miksi keräisin kuvia, joita kukaan ei jälkeeni katselisi" kysyy lapsettomuuden kokenut

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Muistan tyhjyyden tunteen, kun ystäväperheemme kokoontuivat viettämään joulua, ja me jäimme siitä ulkopuolelle.

Presidentillinen vauvauutinen on ilahduttanut suomalaisia. Kaikki tarinat eivät kuitenkaan noudata vaikeuksien kautta voittoon -kaavaa. Satu Rautakallio-Hokkaselle joulu menetti merkityksensä lapsettomuuden myötä.

Sade- ja poutasää vuorottelevat syysloman alussa

Kuva: Yle

Tulevien päivien sää on vuoropäivin sateinen ja poutainen, kertoo meteorologi Toni Hellinen. Lauantaiaamun aikana lännestä saapuu säärintama sateineen, jotka yltävät illalla myös maan itäisimpiin osiin. Sunnuntaina on koko maassa enimmäkseen poutaista, mutta maanantaina tuloaan tekee matalapaineen keskus. Se tietää kovia tuulia ja sateita.

Lue lisää osoitteesta yle.fi/saa.