1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Trumpin uusi Iran-politiikka nostaa protesteja

Monet maat ovat harmistuneita Yhdysvaltain koventuneesta linjasta Iranin ydinsopimuksen suhteen.

Iran testasi keskimatkan Sahab-1-ohjusta Lutin autiomaassa heinäkuussa 2012. Kuva: Mojtaba Heydari / EPA

Yhdysvaltain presidentin  Donald Trumpin päätös kiristää Iranin politiikkaansa nostattaa vastalauseita monista maista.

Trump päätti tänään perjantaina, ettei vahvista Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta. Hän ei tosin irtisanonut sopimusta. Samassa yhteudessä hän asetti pakotteita Iranin Vallankumouskaartille ja sanoi maansa harkitsevan pakotteiden laajentamista.

Saksan, Britannian ja Ranskan johtajat ilmoittivat olevansa pahoillaan Trumpin päätöksestä. Ne jatkavat työtä sopimuksen täytäntöönpanon puolesta ja ovat sitoutuneita sopimukseen.

Maat huomauttivat, että Yhdysvaltain asettamilla pakotteilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia Iranin halulle toteuttaa sopimusta. Maat kuitenkin sanoivat vaativansa, että Iran lopettaa alueellisesti epävakautta aiheuttavan toimintansa.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini sanoi, että hänen mielestään Iranin ydinsopimus toimii. Mogherinin mukaan se tarjoaa hyvän valvontamekanismin Iranin ydinpolitiikalle, eikä yksi valtiojohtaja voi lakkauttaa sitä yksin, ei edes Yhdysvaltain presidentti.

Venäjä moitti Trumpin toimintaa ankarin sanoin. Sen jälkeen, kun Yhdysvallat on asettanut yksipuolisesti pakotteita Iranille, diplomatialle ei enää ole tilaa, Venäjän ulkoministeriö totesi tiedotteessaan.

Venäjän mukaan Trumpin päätöksellä jättää sopimus vahvistamatta ei ole käytännöllisiä vaikutuksia, mutta päätös sotii sopimuksen henkeä vastaan.

Iranin presidentti Hassan Rouhani totesi Trumpin puheen sisältäneen paljon perustelemattomia syytöksiä.

Israel ja Saudi-Arabia ovat kehuneet Trumpin linjausta.

Lue lisää:

Analyysi: Trump työnsi Iranin kongressille – ja aloitti uhkapelin

Trump kiristää Yhdysvaltain Iran-poltiikkaa